Ahoj vespolek. Věřte nevěřte, dneškem se počet příspěvků na blogu dostává na rovnou stovku. Jojo, docela to letí. Když jsem dumal, co za parádičku tento týden vytáhnu na světlo blogosféry, vbrzku jsem měl jasno. Nepůjde o nic menšího než o omáčku Moruga Mučíto z produkce seminka-chilli.cz, která mne poslední týden provází od rána do večera.
Přísady: jemně drcená rajčata, chilli papričky (Trinidad Scorpion Moruga), třtinový cukr, voda, sůl, kyselina citronová, konzervant sorban draselný. Ano, čtete správně; výrobce se rozhodl vydat trochu jiným směrem a nepoužívat při výrobě ocet. Zajímavé.
Vzhled: decková placatice s kovovým uzávěrem a etiketou z obou stran. Celek vypadá příjemně rustikálně.
Konzistence a barva: omáčka se vyznačuje sytě červenou barvou, mezi rajčaty najdete rovnoměrně rozptýlené kousky papriček. A propó, papričky – už jsem zmínil, že všechny chilli použité do omáčky si výrobce sám pěstuje? Pokud jde o konzistenci, není ani příliš hustá ani tečavá, takový střed.
Vůně: silně paprikový odér, v druhém gardu podpořený sladkou vůní rajčat. Popravdě bych podle vůně tipoval, a nejsem sám, že cítím taky habanera, ale v tomto punktu asi ošálila moje čichové buňky citronová šťáva, dodávající omáčce svěží citrusový nádech, tak typický právě pro habanera.
Chuť: zprvu jsem měl trochu obavy, zda nebude Moruga Mučíto přecpaná cukrem, na který si eufemicky řečeno příliš nepotrpím. Naštěstí se opak ukázal být pravdou, kteroužto skutečnost vpravdě kvituju. Takže asi takhle – prima rajčatový základ vcelku povedeně „hraje“ se zbytkem přísad. Díky absenci octové kyselosti si vše pěkně vychutnáte.
Pálivost: v očekávání pořádného masakru nabírám lžičku Mučíta, a šup s ní do úst. Ne, nešvihlo se mnou, ale rozhodně jde o omáčku neošizenou a pálivost poctivou, která má sice pomalejší nástup, ale o to déle vydrží. Nic pro zbabělce!
Jídlo: málo platný, jsem polívkovej a takovej už asi i zůstanu, takže jsem s Mučítem nejdříve vylepšoval nejrůznější krémy a vývary. A jo, v tomhle punktu určitě spokojenost. Hodně ale jím i raw záležitosti, takže třeba takové více než pikantní guacamole nemohu než doporučit. Kde ale omáčka vysloveně zářila, byly grilované, resp. pečené záležitosti všeho druhu. Grilovaná zelenina a sýr halloumi? Skvělé! Jehněčí klobáska přímo s grilu? Excelentní! Na grilovačce si omáčku prostě chválil každý, kdo měl tu čest.
Jídlo: málo platný, jsem polívkovej a takovej už asi i zůstanu, takže jsem s Mučítem nejdříve vylepšoval nejrůznější krémy a vývary. A jo, v tomhle punktu určitě spokojenost. Hodně ale jím i raw záležitosti, takže třeba takové více než pikantní guacamole nemohu než doporučit. Kde ale omáčka vysloveně zářila, byly grilované, resp. pečené záležitosti všeho druhu. Grilovaná zelenina a sýr halloumi? Skvělé! Jehněčí klobáska přímo s grilu? Excelentní! Na grilovačce si omáčku prostě chválil každý, kdo měl tu čest.
Cena a užitná hodnota: omáčku lze na stránkách výrobce pořídit za pěkných 239 Kč. A jakkoliv jsem si říkal, jestli se po deckové omáčce jenom nezapráší, naštěstí tomu tak není. Omáčka vydržela několik večírků a v lahvičce je jí stále ještě dostatek, tak usuzuji, že vám pár týdnů v ledničce vydrží.
Shrnutí: velmi slušná omáčka z českých luhů a hájů za přijatelnou cenu. Určitě se jí nebojte a vyzkoušejte.
Žádné komentáře:
Okomentovat