středa 23. dubna 2014

Souboj čokolád – Habanero Chilli vs Habanero tmavá čokoláda



Ahoj zase po týdnu. Včera mi z webshopu seminka-chilli.cz dorazil sympatický balíček s omáčkami a čokoládami. Na recenze omáček je ještě dost času, ale na dobrou čokoládu není brzy nikdy. A protože se navíc jedná o výrobek, který majitel výše uvedeného webshopu vyrábí za použití vlastních papriček habanero ve spolupráci s hradeckou čoko manufakturou Jordi's chocolate, nezaváhal jsem a začal s přípravami. Ty obnášely návštěvu prodejny Mlsoun a zakoupení jednak habanerové čokolády Habanero Chilli od firmy Stainer, která mi poslouží pro srovnání, jednak pražených kakaových bobů, určených k vyčištění chuťových pohárků mezi jednotlivými ochutnávkami. Tak pojďme na to! 

Přísady:

Habanero Chilli: kakaová hmota, cukr, kakaové máslo, habanaero chilli 0,1 %, emulgátor: sojový lecitin, přírodní vanilka.

Habanero tmavá čokoláda: kakaové boby, třtinový cukr, paprička habanero.


Zde není o čem: lahůdka od Stainera mne svým složením nijak zvlášť neuráží, ale konkurence nabízí přesně to, co od habanerové čokolády očekávám - a nic víc. Bod pro Habanero tmavou čokoládu.

Vzhled: 

Habanero Chilli: světlá krabička s nepříliš povedenými fotkami papriček a nevýrazným nápisem. Čokoláda samotná je tradičně na čtverečky.




Habanero tmavá čokoláda: docela pěkně výrazný obal laděný do hnědé a červené. Za mne palec nahoru. Potěšila mne tabulka čokolády rozčleněná na nepravidelné útvary zdobené motivy kakaových bobů.





Málo platné, i v tomto kole bez debaty vítězí Habanero tmavá čokoláda.

Vůně a chuť: 

Habanero Chilli: voní hezky, byť poněkud slabě. Čokoláda je docela sladká, a byť je venkoncem dobrá, jako by jí chyběla osobitost. Takových čokolád už jste za život snědli habakuk.

Habanero tmavá čokoláda: vůně těžce nasládlá a silně kakaová. Chuť si vás naprosto získá - nevěřícně jsem zíral nad tím, kolik nuancí dokáže vykouzlit zdánlivě prostá kombinace kakaových bobů a cukru. Dostavuje se reakce „ještě si maličko kousnu a jdu pokračovat ve psaní“. Jen s vrcholným vypětím sil napopáté konečně odolávám. Vynikající.

Věřte nebo ne, i v tomto kole vítězí tuzemská produkce nad importem.

Pálivost: 

Habanero Chilli: nepálí skoro vůbec, jistý pocit šimrání na jazyku se dostavuje až po chvíli. Připadá mi co do síly asi jako chilli čokoláda od Lindta.

Habanero tmavá čokoláda: pár vteřin si užíváte chuť, poté hezky nastupují habanera. Podle docela sympatické intenzity je poznat, že tady se s papričkama nešetřilo. Nástup pálivosti, zpočátku tlumený tukem čokolády, je docela pozvolný a dá vám prostor, abyste si jej pěkně vychutnali.

Habanero Chilli téměř nepálí, není o čem se bavit.

Cena a užitná hodnota: 

Habanero Chilli: hmotnost 50 g, cena 75 Kč.

Habanero tmavá čokoláda: hmotnost 45 g, cena 99 Kč.

Pokud jste při čtení předchozích řádků došli k závěru, že lepší nápad bude spíše investice do Habanero tmavé čokolády, pak nemohu než přitakat.

Shrnutí: tohle nebyl souboj, ale vraždění neviňátek. Čokoláda Habanero Chilli od Stainera byla poražena na hlavu ve všech kategoriích.

Žádné komentáře:

Okomentovat