čtvrtek 8. května 2014

Recenze – Sudden Death



Nazdar zase po týdnu, jak si užíváte dne volna? Dneska se zase po měsíci mrkneme pod víčko jedné extraktovce od samothého mistra Blaira. A věřím, že je o co stát.  

Přísady: papričky habanero, kajenské papričky, vinný ocet, sůl, med, přírodní aroma, kukuřičný škrob, česnek, koncentrovaná limetová šťáva, kyselina askorbová (vitamín C), ženšen a koření.

Nenechte se splést oním „přírodním aromatem“, jde pouze o jiné označení extraktu kapsaicinu.

Vzhled: tak tady si my fandové přijdeme na své. Krabička ve tvaru rakve, přívěsek ve tvaru lebky, etiketa je jak se patří barevná, no prostě všechno jak má být. Ani lahvička nedoznala změn, stále jde o čirou americkou klasiku o objemu 150 ml.

Konzistence a barva: tahle „Náhlá smrt“ vypadá vysloveně lákavě – tmavě červená omáčka přechází místy až do hněda, uvnitř semo tamo narazíte na semínka papriček. Skupenství je dosti hutné, omáčce musíte z lahvičky spíš pomáhat. Tuto skutečnost osobně kvituju, alespoň se vám nestane, že byste si nechtěně zkazili jídlo.

Vůně: bohatá a sladká, mnohovrstevná a mnohoslibná. Nemohu se dočkat ochutnávky.

Chuť: miluju kajenské papričky a od Sudden Death jsem si sliboval, že se mi jich dostane když ne v míře vrchovaté, tak alespoň dostatečné. Splnilo se spíš to druhé, ale vůbec mi to nevadí. Solidní a uspokojující kombinace papriček, medu a koření vás určitě dostane stejně jako mne. Extraktu se nebojte, moc ho tu není a chuť moc neruší.

Pálivost: podle výrobce se může výrobek pyšnit silou cca 105 000 SHU. Já na tahle čísla moc nedám, ale zodpovědně mohu potvrdit, že omáčka je o něco pálivější než stálice v mojí ledničce jménem After Death, ale že by pálila zrovna dvojnásobně, to teda říct nemůžu. Náběh je spíše pomalejší, ale má docela dlouhou výdrž.

Jídlo: extraktovky zpravidla samotné nepojídáme, takže u nich samozřejmě hraje největší roli, jak dobře se budou prosazovat v pokrmech. Jak je na tom „Náhlá smrt“? Docela dobře, pravím vám. Náramně se hodí do domácích BBQ marinád, omáček na těstoviny i třeba do guláše. A ovšem nemohu nezmínit své oblíbené husté, vydatné polévky. Taková tatranská kapustnica si o Sudden Death vysloveně říká.

Cena a užitná hodnota: na extraktovku je cena docela v pohodě, vytáhněte z kešeně 269 Kč a máte to doma. Garantuju vám, že srandy si užijete dostatek.

Shrnutí: čekal jsem víc kajenských papriček, ale to je jenom můj problém. Určitě se ale jedná o poctivou extraktovku, která se neztratí u nikoho, kdo alespoň občas vaří. Pokud se cpete převážně studenou kuchyní, jděte raději do něčeho jiného.

Žádné komentáře:

Okomentovat