čtvrtek 31. října 2013

Recenze – Tabasco


Vážení a milí, jednou to přijít muselo. Dlouho, předlouho jsem zvažoval, jak k recenzi na tuto veleznámou klasiku přistoupit, ale pak jsem dospěl k závěru, že nejlepší bude postupovat jako vždycky. Dumám, jak dlouho mne už vlastně tahle kráska provází, a docházím k závěru, že je tomu už minimálně 25 let. Během toho čtvrtstoletí jsem jí byl mnohokrát nevěrný s jinými, abych se k ní znovu a znovu vracel. A věřte mi, ještě se mi nestihla omrzet.

Přísady: kvasný ocet, červené chilli papričky, jedlá sůl (max. 8 %). Ano, i tak málo může stačit k dokonalosti.

Vzhled: drobnou flaštičku o objemu pouhých 57 ml si i díky typické etiketě kosočtverečného tvaru nespletete s ničím jiným. Jsou pak mezi námi dokonce tací, kteří při popatření na tu krásu okamžitě začnou slintat jako Pavlovovi psi. Mne osobně design nijak neuráží, ale extatické nadšení ve mě taky nevzbuzuje; inu, už jsem si na něj zvyknul a beru to tak, že některé věci jsou holt takové, jaké jsou.

Konzistence a barva: řídká vodička barvy nepříliš vydatné červeně. Nic víc, nic míň.

Vůně: štiplavý odér octa se snoubí s aromatem červených papriček. Marně pátrám po něčem dalším, holt. nejsem kdovíjaký gurmet.

Chuť: pokud si mohu vybrat, dám obyčejně přednost omáčkám spíše méně kyselým, ale v tomhle případě rád znovu a znovu činím výjimku. Když dva dělají totéž, není to vždycky totéž, takže zatímco na spoustu výrobků parazitujících na přístupu „chilli + ocet + sůl“ se záhy nemůžu ani podívat, tady mně to nějak nevadí.

Pálivost: poučeným čtenářům blogu bude stačit údaj o pálivosti, která dosahuje 2 500–5 000 SHU. To není mnoho, viďte? Málo platné, chcete-li si zmasakrovat sliznici, sáhněte po něčem silnějším. Na druhou stranu jde spolu se Srirachou o ideální úvod do světa pálivých omáček, kterého se nemusí bát ani kojenci a batolata. Tabasco do každé dětské výživy!

Jídlo: od roku 1868 už bylo Tabasco vyzkoušeno snad ve všem, a tak setká-li se několik znalců, může se diskuze o „tom zaručeně nejlepším receptu“ pořádně protáhnout. Za sebe mohu prohlásit, že krom polévek (zkuste gumbo!) a volských ok na Tabasco nezapomenu např. v případě burgerů a pizzy, ale asi nejraději ho mám na vlastnoručně upečeném cibulovém koláči. Můžete s tím nesouhlasit, ale... však to znáte. V každém případě se těším na vaše komentáře pod článkem.

Cena a užitná hodnota: málo platné, klasickou červenou variantu Tabasca seženete v každé sámošce. Horší je to s habanerovou verzí, tu už jsem v našich marketech pěkných pár let neviděl. Cena bývá okolo osmi desetikorun, to jde.

Shrnutí: nestárnoucí klasika, kterou by měl důvěrně znát každý, kdo to s chilli myslí alespoň trochu vážně. Tečka.

2 komentáře:

  1. Já jí nějak nikdy nepřišel na chuť. Ať jí dám do jakéhokoliv jídla, vždy ho mnohem víc přikyselí než přiostří.

    Laky

    OdpovědětVymazat
  2. Tabasco je klasa. Ma proste sve vysostne postaveni. Spolecne s The Legend je to moje NEJ :)

    OdpovědětVymazat