čtvrtek 14. listopadu 2013

Recenze – La Anita Habanero Extra Hot Sauce



Vážení, omlouvám se za výpadek minulý týden. Byl jsem nachcípanej tím pitomým způsobem, kdy do práce sice musíte, ale zato vám je blbě, že sotva lezete. Ale o to by ani nebylo, hlavním důvodem vynechání recenze byla skutečnost, že mi vůbec nic nechutnalo. A zkuste si psát recenzi na jídlo, když se vám při pomyšlení na žrádlo obrací kufr. No nic, dalšího vysvětlování asi laskavému čtenáři netřeba, není-liž pravda? Snad jen bych chtěl dodat, že vám to při nejbližší příležitosti budu hledět vynahradit, ok?

Tak pojďme na recenzi. Dnešní vzorek původem až z dalekého Mexika mi dotáhnul Vláďa aka Space, díky chlape. Pokud mne paměť neklame, naposledy jsme tu měli mexickou omáčku více než před rokem. Je už tedy nejvyšší čas mrknout, jak to těm Mexikánům jde, nicht wahr?

Přísady: voda, papričky habanero, koření, kyselina octová, sůl, přírodní aroma, guma xantanová a guarová, benzoát sodný a sorbát draselný 0,1 %.

Vzhled: no vida, tak hnedle tu máme trochu originality. 120ml lahvičku s typicky úzkým hrdlem si s výrobkem jiné značky nejspíš nespletete. Barevně vyvedená etiketa už mne až tak nebaví, ale ani neuráží moje estetické vnímání, prostě taková normální spotřebka.

Konzistence a barva: kdo by od omáčky z habaner očekával hezky červenou barvičku, byl by překvapen, neboť odstín Habanero Extra Hot Sauce je docela dost do hněda, až by si člověk říkal, že musí obsahovat chipotles. Omajda je dost řídká, tak bacha při dávkování.

Vůně: málo platné, nejlepší omáčku z habaner dostanete kombinací vybraných papriček a trochy co nejkvalitnějšího octa. Nic víc není nutné, ale když už přidáváte cokoliv dalšího, snažte se v omáčce nezabít typicky ovocnou vůni papriček. Nu, zrovna v tomhle případě se to moc nepovedlo – dominuje ocet a cibule(?), papričky se krčí až někdě v zadní řadě.

Chuť: soudě podle vůně jsem očekával kdovíjakou překyselenou příšernost, ale nakonec je to s kyselostí vlastně docela v pohodě. Jasně, octa je docela dost, ale už jsem měl 100 + 1 omáčku, která na tom byla podstatně hůř. Nakonec i ta chuť papriček je docela znát... celkově průměr.

Pálivost: no, dost chození kolem horké kaše a šup s omáčkou na lžičku. Rád přiznávám, že na mainstreamovou záležitost je pálivost opravdu, ale opravdu hodně slušná. Tohle by měli prodávat v každý sámošce, abyste nezůstali na suchu, když jste na nedělním obědě u babičky a ona jako na potvoru nemá ani ostrý kečup. Je to taková habanerová klasika, tedy rychlejší nástup, uspokojivá intenzita a spíš kratší výdrž, ale nenechte se mýlit – méně zkušené dokáže vykrákat za ucho, že ani nemrknou.

Jídlo: do salátů prima, ke grilovaným a uzeným masům taky dobrý. V hutných polévkách omáčce trochu dochází dech, to samé lze prohlásit o použití v různých omáčkách na těstoviny, guláších apod. Není to nejhorší, jen se tu víc než kde jinde projevuje nedostatek vlastního charakteru: Habanero Extra Hot Sauce si v jídle spletete s kdečím, což je pro výrobek vždy spíš špatná vizitka.

Cena a užitná hodnota: cena je v cajku, za cca 4–4,5 USD může být omáčka vaše. V evropských webshopech jsem na ni nikde nenarazil, tak třeba budete mít víc štěstí než já.

Shrnutí: po všech stránkách průměrná omáčka z habaner za relativně slušnou cenu. Nic víc, nic míň. Na mainstream je docela v pohodě. Ale víte co? Děsně už bych chtěl ochutnat nějakou echt mexickou omáčku od malovýrobce, dělanou s láskou a zápalem. Nemáte někdo nějaký tip?

Žádné komentáře:

Okomentovat