středa 30. května 2012

Recenze – Jalapeño Red Pepper Sauce



Čas od času se stane, že mi někteří bláhovější jedinci gratulují k recenzování coby bezva koníčku. „Ty se máš, dostáváš zdarma omáčky, a na oplátku o nich jednou týdně něco naškrábeš. To by se mi taky líbilo“. Jo, kdyby to tak byla pravda! Nejenže si podstatnou část vzorků pořizuju za svý těžce vydřený kačky, na kteroužto skutečnost si ovšem v žádném případě nehodlám stěžovat, ale ani vlastní recenzování nebývá prosté nejrůznějších dramatických a ne vždy zcela příjemných chvilek. Pár jsem jich zažil díky aktuálně recenzované omáčce společnosti Ostmann, kterou mi přivezl otec z Německa. Mělo by jít o extra pálivou omáčku z červených papriček jalapeño, vyrobenou podle brazilské receptury. Nu, sice mi jalapeños pasují spíše k Mexiku, ale v dnešním globalizovaném světě je možné všechno. V každém případě díky za dárek! 

Přísady: vinný ocet, papričky chilli, sůl, aroma, xanthanová guma
.

Vzhled: mainstreamová produkce na první pohled. Přeplácaná červenožlutá etiketa zdobí lahvičku o objemu 100 ml. Její úzké hrdlo dává tušit, že dávkování omáčky bylo výrobcem zamýšleno spíše po kapkách. No tak se podívejme, zda to bude stačit.

Konzistence a barva: výrazně červená omáčka svou konzistencí na první pohled připomíná Tabasco, přičemž bližší zkoumání dojem jenom potvrzuje. Zbytky papriček jsou jen velmi jemně mleté, omáčka vypadá spíš jen jako obarvená voda, resp. ocet.

Vůně: co to je?! Kurnik, sním či bdím? Připadám si jako v čínském bistru, kde zákazník při placení nafasuje deckovou lahvičku laciného švestkového vína coby pozornost podniku. Ale vážně – agresivní odér octa a lihu připomíná výše zmíněný patok velmi zdařile. Tohle že mám ochutnat?!

Chuť: o některých pokrmech lze vcelku bezpečně prohlásit, že chutnají tak, jak voní. U Jalapeño Red Pepper Sauce to tedy platí rozhodně. Především bych nikdy neřekl, že vinný ocet může chutnat takhle mizerně a hrubě; skoro bych si dovolil odhadnout, že lihový low-end značky Dr. Halíř nebude o moc horší. Kromě zabijácké kyselosti a spousty soli v omáčce žádnou zvláštní chuť neidentifikuju, a po specifické chuti papriček jalapeño pátrám marně. Proč?

Pálivost: na první dojem se zdá, že omáčka pálí víc, než byste čekali. Jakmile vás ale přejde odporné octové svírání na jazyku, zjistíte, že je to vlastně pohoda piánko. Na další ochutnání už ale nemáte nejmenší chuť. Samozřejmě jsem se kvůli vám ještě mockrát překonal, ale bylo to pořád stejné a slastné pocity se nedostavily.

Jídlo: výrobce omáčku doporučuje k dochucování a vylepšování polévek, salátů, sals a podobně. Nu, zkusil jsem první dvě ze jmenovaných a záhy jsem došel k názoru, že je to škoda námahy, surovin, nervů a chuťových buněk. Jasně že jsem nečekal kdoví co, ale až takový propadák?

Cena a užitná hodnota: omáčku Jalapeño Red Pepper Sauce lze koupit například přímo na webu výrobce. Obávám se však, že i cena necelých 2 € je v tomto případě přemrštěná.

Shrnutí: ani v Albánii to nechtěli, ničili tím hmyz...

Žádné komentáře:

Okomentovat