středa 9. května 2012

Recenze – Habanero Mustard Sauce



Jarní sezóna nám úspěšně pokračuje. Všechno rostlinstvo vůkol kvete, roste, pučí a jinak prospívá, a na bedrech pána tvorstva zůstává důležitý a zodpovědný úkol – když už tak pěkně vyrostla, je třeba flóru pěkně ocenit, zpracovat a zbaštit. A protože člověk není králík nebo třeba nějaký přežvýkavec, nespokojí se se zeleninou samotnou, syrovou a neochucenou; naopak, pěkně ji dochutí a upraví, k čemuž mu budiž nápomocna třeba dnes recenzovaná omáčka.

Přísady: třtinový ocet, červené papričky habanero, hořčičný prášek, cukr, červené amazonské papričky, xanthanová guma, kurkuma a koření.

Vzhled: vzhledem se omáčka příliš neodlišuje ode dvou předchozích, se kterými jsme už měli tu čest –  150ml lahvička, etiketa s nezbytným papouškem, no však vidíte sami. Za mne dobrý.

Konzistence a barva: habanero mustard sauce se vyznačuje příjemně oranžovou barvou, a je rovnoměrně protkána červenými nitkami rozdrcených papriček. Konzistence omáčky je polotekutá, semínka papriček nejsou vůbec vidět.

Vůně: názvu navzdory není po typicky ovocném odéru papriček habanero ani stopy. Vůně omáčky je nakyslá a silně hořčičná.

Chuť: chuť je taková, jakou byste dle názvu a etikety očekávali – nikoliv překvapivě nejvýrazněji vyčnívá chuť hořčice a v dalším gardu oblaží chuťové buňky laskavého čtenáře třtinový ocet. Chuť papriček se samostatně příliš neprosazuje, nicméně tvoří se zbytkem přísad pěkně vyvážený celek.

Pálivost: ačkoliv je omáčka doporučována „pouze skutečným profesionálům v oblasti pálivých jídel“, není to až tak zlé a osobně věřím tomu, že si rychle a rádi zvyknete. Oproti Jolokia Mustard Sauce je pálivost zhruba poloviční, což vzhledem k použitým surovinám málokoho překvapí.

Jídlo: dle vyjádření výrobce lze omáčku použít na burgery, maso, ryby a další. Osobně jsem názoru, že v ničem ze zmiňovaného omáčka určitě ostudu neudělá. Nicméně jsem se rozhodl, že namísto obecných doporučení se s vámi dnes podělím o recept, ve kterém jsem recenzovanou omáčku použil já, totiž o pikantní seitanové špízy s osvěžujícím dresingem. Na špízy samotné budete potřebovat seitan natural (vyrábí např. sunfood, koupíte v každé zdravé výživě), 2-3 cibule, ne méně než 3 stroužky česneku, pěknou barevnou papriku, 2 feferonky, pár masitých žampiónů, sůl a olej, na dresing pak tzv. řecký jogurt (vegani použijí sojovou alternativu), sůl, 2 stroužky česneku a pár snítek kopru. Den před zamýšlenou přípravou nejprve smíchejte olej, nadrcený česnek, trochu soli a 2 polévkové lžíce Habanero Mustard Sauce tak, abyste získali voňavou a chutnou marinádu. Přesné poměry psát nebudu, anžto nejste ovce a rádi si na ně přijdete sami. V marinádě směle vyráchejte nakrájený seitan a v lednici nechte přes noc odležet. Dále si připravte dresing – nasekejte kopr a spolu s nadrceným česnekem a trochou soli jej rozmíchejte v jogurtu. Výslednek dejte též rozležet do lednice. Druhý den nechte rozpalovat troubu nebo gril a v mezičase vytvořte špízy. Ty pak budete přiměřeně dlouho opékat, přičemž ohledně teploty a délky zpracování se opět řiďte vlastním úsudkem a vybavením - až to bude, tak to bude. Hotové špízy podávejte s česnekovo-koprovým dresingem. Coby přílohu jsem osobně použil prima rýži od Vietnamců, nicméně si lze stejně tak dobře vystačit s pečivem, opečenými bramborami nebo třeba hranolky. Výsledek byl příjemně pálivý a omáčka se ve výsledku rozhodně neztratila, tudíž nemohu než doporučit. Dobrou chuť.



Cena a užitná hodnota: omáčku jsem obdržel jako dárek k objednávce z webshopu smartshopper.cz (díky!) a bohužel ji zatím na daných stránkách nemohu nalézt. Pevně věřím, že se brzy objeví mezi sortimentem a potěší všechny zájemce o tento specifický druh omáček. Předpokládám, že Habanero Mustard Sauce bude stát jako zbytek produkce v této kategorii, tj. 76 Kč, za kteroužto částku dle mého názoru stojí.

Shrnutí: pokud si potrpíte na pálivé a na hořčici, tak nemusíte váhat – omáčka Habanero Mustard Sauce se u vás moc dlouho neohřeje. Navíc je za dveřmi grilovací sezóna, a tam ji lze též úspěšně využít. Preferujete-li však spíš univerzální výrobky, raději dvakrát měřte, aby vám zbytečně nestála v lednici.

Žádné komentáře:

Okomentovat