středa 2. května 2012

Recenze – The Evil One



Před časem jsem měl tu čest s příjemnou a originální omáčkou Rookie Goblin. S výsledkem jsem byl velmi spokojen, proto mne zajímalo, jaké jsou další výrobky společnosti Grim Reaper Foods. Dnes se spolu podíváme, jak výrobce „umí“ omáčky s extraktem. Dostojí „Zloun“ svému názvu?

Přísady: papriky, papričky Scotch Bonnet, cibule, jablečný ocet, pomeranče, bílý vinný ocet, cukr, citróny, mrkev, papričky Naga Jolokia, sůl, česnek, extrakt kapsaicinu, kyselina citronová.

Vzhled: obal je stejný jako u Goblina Zelenáče, tj. menší čirá lahvička o objemu 100 ml s užším hrdlem a masivním černým uzávěrem. Etiketa s nezbytným logem a postavičkou smrtky je tentokrát laděna do hnědočervena. Jak je u omáček tohoto výrobce zvykem, je zde uvedena relativní pálivost. Ta je tentokrát reprezentována číslem 5 (Rookie Goblin měl jedničku), takže lze důvodně očekávat slušný náklep.

Konzistence a barva: ze vzhledu samotného není vůbec poznat, že jde o extraktovku – barva je vesele oranžová a podstatně světlejší než na fotce. Jednotlivé ingredience jsou jemně nadrceny a jednolitou oranžovou masu narušuje jen občasné semínko. Konzistencí je omáčka spíše řidší.

Vůně: ani vůně nenaznačuje, že byste měli mít co do činění s omáčkou obsahující extrakt kapsaicinu. The Evil One voní ovocem po papričkách habanero a citrusech a celkový dojem jakoby v další upozaděné rovině podtrhuje slabá vůně muškátu. Ocet je cítit jen slabounce a extrakt vůbec. Jsem na rozpacích – nechce se mi věřit, že by takto milá omáčka klamala tělem a skrývala v sobě víc než na kolik vypadá.

Chuť: mojí oblíbenou metodou zkoumání vždy byl experiment. Nuže, vzhůru do toto! Nalévám plnou lžičku a šup s ní do úst. První vteřinu vnímám příjemně nasládlou ovocnou chuť soupeřící s lehkou a jemnou kyselostí. Výsledný dojem je velmi dobře vyvážený a vůbec mne nepřekvapuje, že výrobek v roce 2010 obdržel ocenění Fiery Foods UK Chilli Award. Po hořkosti extraktu ani stopa; spíše mi přijde, že cítím velmi krotkou nahořklost typickou pro citrusy. Celek je pěkně svěží a svádí vás k další ochutnávce.

Pálivost: po pozření celé čajové lžičky jsem několik minut škytal štěstím, ale jinak nejde o žádnou zběsilost a v menších množstvích je to už pohoda. Ideální úvodní omáčka pro ty, kteří dosud neměli s extraktovkami tu čest; celek na mne působí spíš jako přechod mezi přírodní omáčkou a omáčkami s přidaným kapsaicinem. Pálivost odhaduji na 30-50 000  SHU a její nástup je poměrně pomalý; díky tomu si budete moci naplno vychutnat chuť „Zlouna“. Nižší pálivosti navzdory vás budou ústa pálit poměrně dlouho.

Jídlo: zdá se, že k nám konečně přišlo jaro, a s ním i stále se rozšiřující nabídka čerstvé zeleniny. Byla by hloupost nepřizpůsobit jídelníček sezóně, co říkáte? Kromě komerční nabídky se vyplatí překonat lenost a vyrazit do lesů, na louky a stráně, a naškubat si medvědí česnek, divokou pažitku či třeba mladé kopřivy. Mňam, kopřivy! Spařil jsem otrhané vršky, nahrubo je nasekal a v salátové míse doplnil trochou jablečného octa, olivového oleje a soli. Nahoru přišlo ztracené vejce a pět šest kapek omáčky The Evil One. Výsledek mne náramně potěšil – takhle nějak si představuju ideální jarní večeři.

V rovině čistě obecné se domnívám, že recenzovaná omáčka je snad ještě univerzálnější než moje nadmíru oblíbená Dragon's Blood a svoji práci odvede ve všem od zeleniny a studené kuchyně přes  polévky a maso až po většinou těžce přesolený junk food typu gyros či burgery všeho druhu; u posledně jmenovaných se pozitivně uplatní skutečnost, že je omáčka velmi málo slaná.


Cena a užitná hodnota: the Evil One lze sobě i svým blízkým zakoupit za 169 Kč. Na extraktovku jde o docela slušnou cenu a vzhledem k vynikající vyvážené chuti osobně počítám s tím, že ji do svého „arzenálu“ zařadím natrvalo.

Shrnutí: tento „Zloun“ není vůbec tak zlý jak se tváří, naopak – připomíná naoko přísného a věčně nabručeného dědečka, který však skrývá zlaté srdce. Přitroublé macho frajírky předhánějící se v počtu vypitých panáků Mad Doga omáčka The Evil One nejspíš nepřesvědčí, ale u zbytku milovníků pálivého by zabodovat mohla. Osobně doporučuji, ale konečné rozhodnutí je samozřejmě na vás.

Žádné komentáře:

Okomentovat