středa 6. února 2013

Recenze – Hot & Sweet Mango Sauce





Vážení a milí, rozhodl jsem se, že si po ultrachemické náloži z minulého týdne tentokrát zasloužíte něco příjemného a hlavně přírodního. Volba padla na mírně pálivou ovocnou omáčku z produkce kolumbijské firmy Amazon Pepper Company. Na webu výrobce se o ní dočteme, že se svého času velmi dobře umisťovala v soutěžích pálivých omáček, jmenovitě např. v roce 1999 obsadila první místo kategorie ovocných omáček ve slavné soutěži Scovie Awards. Zaboduje stejně i zde na blogu?

Přísady: třtinový ocet, cukr, mango, mučenka, sůl, papričky habanero, amazonské papričky, xantan, benzoát sodný, tamaryšek, kyselina askorbová.

Vzhled: u výrobku od téhle firmy nečekejme žádné velké designérské veletoče. Klasický vzhled s papouškem na etiketě, lahvička o objemu deci a půl. Žádné překvápko ani zklamání.

Konzistence a barva: základ Hot & Sweet Mango Sauce je spíše žlutý, ale v omáčce jsou rovnoměrně rozptýleny na jemno nasekané červené papričky, takže je výsledek trochu do oranžova. Konzistence je díky použití xantanu lehce slizovitá.

Vůně: v lehce nakyslé ovocné vůni jednoznačně dominuje mučenka, těsně následované mangem. Po vůni papriček ani památky, ale vzhledem k avizované nižší pálivosti se není čemu divit.

Chuť: máte-li rádi sladkokyselé omáčky, tolik oblíbené v asijské kuchyni, mohla by vás tahle záležitost zaujmout. Chuť je příjemně ovocná a opět mohu prohlásit, že je mučenka cítit víc než v názvu avizované mango. Výsledek je vcelku dobrý, a pokud bych měl omáčku k něčemu přirovnat, pak určitě k zde již recenzované Maracuja hotsauce.

Pálivost: nu, nebudeme si nic nalhávat, pálivost je dle očekávání povahy mírné a vlídné. Nástup je pomalý a jeho intenzita pak nepřekvapí ani úplné začátečníky, takovému Tabascu se určitě nevyrovná.

Jídlo: popravdě jsem měl s použitím trochu potíže, neboť pálivost je tak nízká, že jsem musel omáčky naflákat skutečně hodně... a občas se stalo, že jsem původní pokrm jednoduše „zabil“ mučenkou a mangem. Naopak osoby s nižší rezistencí vůči kapsaicinu si omáčky docela pochvalovaly a používaly ji s úspěchem do všeho od polévek po grilované dobroty.

Cena a užitná hodnota: omáčku mi koupil kámoš v nějakém Globusu či Tescu za směšných šedesát korun. To jde...

Shrnutí: docela fajn omáčka za pár kaček, kterou však docení hlavně začínající milovníci chilli. My starší a pokročilejší sáhneme po něčem silnějším.

Žádné komentáře:

Okomentovat