středa 13. února 2013

Recenze – Belizean Heat



Vítejte opět po týdnu. Minule jsem nebyl kdovíjak nadšen, a tak si dnes spravíme chuť u omáčky od výrobce, kterého jsme zde ještě neměli. Jde o firmu Marie Sharp's Fine Foods, která sídlí až ve středoamerickém Belize. A název právě tohoto malého státečku nese recenzovaná omáčka. Dámy a pánové, představuji vám „Žár Belize“!

Přísady: drcené papričky habanero, papričkový olej, čerstvá mrkev, bílý vinný ocet, limetová šťáva, sůl, rajčata, neworleánské cajunské a kreolské koření, cibule a česnek.

Vzhled: tvarem lahvičky omáčka čtenáře tohoto blogu určitě nepřekvapí, ale nešť, to samé bychom mohli prohlásit o většině konkurence. Docela se mi líbí nálepka vyvedená v kombinaci  tvrdých barev, která velmi dobře ladí s obsahem. V hrdle lahvičky se nachází plastové kapátko s otvorem o větším průměru.

Konzistence a barva: recenzovaný výrobek potěší oko spotřebitele barvou odstínu jasně oranžového. Konzistence je hrubší, skutečně je jasně patrné, že papričky nejsou najemno rozemleté, ale pouze nadrcené. Sem tam narazíte na semínko.

Vůně: pozoruhodné, vskutku pozoruhodné... Belizean Heat je cítit především po rajčatech, a to velmi intenzivně. Naopak typický odér habaner aby jeden pohledal. Moje nedostatečná erudice mi brání exaktně pátrat po výše zmíněném cajunském a kreolském koření, škoda. Celkový dojem z vůně je svěží jako dobře vychlazená, čerstvě otevřená lahvová Plzeň.

Chuť: dlužno dodat, že ani na jazyku nezůstává oranžová dobrota v ničem pozadu. Výrazná chuť čerstvých paprik je podtržena dobře vyváženou kombinací octa a soli a sousto od sousta patřičně zdrsněna hořkostí semínek. Velmi dobré a pěkně univerzální!

Pálivost: pokud přijde na hodnocení pálivosti, je třeba přihlédnout ke skutečnosti, že omáčka obsahuje trochu extraktu, byť v tomto případě maskovaného za „papričkový olej“. Ale nebojte se nic, není ho tam mnoho a omáčku jde v pohodě mlsat po lžičkách. Kdybych měl za každou cenu přirovnávat, vybral bych zhruba stejně vydatnou vynikající záležitost The Evil One. Při první lžičce si řeknete, že omáčka není kdovíjak silná, ale postupně zjišťujete, že na tom „Žáru Belize“ vlastně něco bude. Omáčka určitě netrhne knihu rekordů, ale o to výrobce podle všeho vůbec neusiloval. Naopak vyvážení pálivosti a chuti se povedlo na jedničku.

Jídlo: experimentoval jsem s použitím v kuchyni studené i teplé, přičemž zklamán jsem nebyl ani v jednom případě. Polévky dostávaly patřičné grády, chlebíčky a sendviče byly ještě lepší než doposud, a třeba takové knedlíky s vajíčkem, ty byste museli ochutnat. Skvostné! Přesto si myslím, že co do chuti i pálivosti se omáčka lépe prosazuje ve studené kuchyni. Nemohu se dočkat, až doma ukuchtím nějakou tu karibskou specialitu, s touto omáčkou jistě nebude mít chybu.

Cena a užitná hodnota: výrobek jsem pořídil za 129 Kč, což je skutečně pěkná cena. Za tyhle prachy obdržíte dobrou a neošizenou omáčku, která ovšem dle mého názoru díky svým kvalitám velmi rychle zmizí.

Shrnutí: velmi chutná záležitost, která snad nemůže zklamat žádného vyznavače pálivého. Ani se nedivím, že v roce 2001 vyhrála kategorii karibských omáček v soutěži Scowie Award. Jen si raději objednejte rovnou dvě lahvičky, jedna dlouho nevydrží!

1 komentář: