středa 30. ledna 2013

Recenze – Schwarze Witwe


Vážení, to vám řeknu, že je to povážlivá úleva, když vám po pár dnech zase začne kloudně chutnat chilli. Tož jsem hnedle s chutí sáhl po jedné extraktovce, ačkoli jinak dávám přednost přírodním omáčkám. Seznamte se s Černou vdovou!

Přísady: papričky habanero, ananasový koncentrát, kapsaicin, rajčatový protlak, sůl.

Vzhled: v designu dvoudeckové placatky opatřené červenočernou etiketou s výrazným obrázkem pavouka spatřuji docela povedenou, nepřeplácanou záležitost. U mne dobrý.

Konzistence a barva: omáčka je tmavě červená a notně hutná. Sem tam spatříte semínko papričky, jinak nebezpečně vyhlížející hmotu nic neruší.

Vůně: pamatujete, jak voněl extrakt z omáčky Jekyll and Hyde? Ano, byl cítit poněkud chemicky. Tak tedy vězte, že Schwarze Witwe smrdí ještě tak dvacetkrát hůř. Po vůni habaner, rajčat či ananasu ani stopa; pokud bych měl vůni k něčemu připodobnit, tak asi k Paramu druhou středu v měsíci o půl deváté ráno. Je ovšem nabíledni, že tuto skutečnost nelze dost dobře přičítat omáčce k tíži, neboť ke konzumaci přímo z lahvičky není vůbec určena.

Chuť: totéž lze ostatně prohlásit i o chuti. S tím se ale nespokojíme, tak hurá na ochutnávku! S nevelkým nadšením požívám slušnou dávku a připadám si trochu jako destilační kolona. Tedy, omáčka jistojistě lépe chutná než voní, ale ani tak nejde o záležitost pro slečinky a milovníky biopotravin. Syntetická, lehce násládlá záležitost. Ufff...

Pálivost: pálivost je jednoduše brutální, a jestli omáčka v něčem opravdu exceluje, je to právě pálivost. Nominálně má Schwarze Witwe 229 000 SHU, ale mně subjektivně přijde mnohem silnější. Porovnám-li ji s takovou Mega Death či Z'Nothing Beyond, přičemž obě by měly být s necelým půlmilionem SHU o dost silnější, drží Černá vdova hravě krok. Nástup je třeba oproti Zetku trochu pomalejší, ale spalující intenzita a nesmlouvavá plnost a výdrž vás přesvědčí.  

Jídlo: tak především je jasné, že tentokrát budeme hovořit výhradně o teplé kuchyni. A zde se dostávám k největšímu překvapení dnešní recenze; a jde o překvapení z řady příjemných, neboť po tepelné úpravě při vaření a vhodném ředění není po výše zmiňované chemické chuti a vůni ani stopy. Osobně dávám zhruba dvě kapky na porci a při této koncentraci se v pokrmu chuť Černé vdovy téměř ztratí, aby svou pálivostí podtrhla vlastní chuť jídla. Přátelé, takové gumbo, to musíte ochutnat!

Cena a užitná hodnota: německý výrobce nabízí omáčku Schwarze Witwe na svém webshopu za EUR 9,99. Uf, mně osobně by bohatě stačila lahvička o polovičním objemu, dvě deci vydrží člověku na měsíce a měsíce.

Shrnutí: Pokud vaříte a potrpíte si na fest pálivá svinstva, mohla by být Černá vdova pro vás to pravé. Jinak se ale držte dál, mohli byste si nehezky ublížit!

Žádné komentáře:

Okomentovat