úterý 1. ledna 2013

Recenze – Lethal Ingestion


Vážení a milí, vítám vás u první recenze roku 2013. Jak jsem již několikrát napsal, obecně preferuju výrobky od malých firmiček, nicméně existuje jedna výjimka, a tou je americká společnost CaJohns Fiery Foods. Jakkoliv ji ještě nelze považovat za mainstream dodávající do všech supermarketů, jde už oproti rodinným společnostem typu Cambridge Chilli Farm o velkou firmu. Faktem ale je, že vyrábí naprosto skvělé omáčky pro každou příležitost a jen jednou se mi stalo, že jsem byl s výrobkem této společnosti hrubě nespokojen, a za tuto skutečnost jsem si mohl špatným výběrem sám, CaJohn v tom byl nevinně. Ve všech ostatních případech jsem byl spokojen nebo dokonce nadšen. A na jednu z těch, které mne nadchly, se dnes podíváme. Jak jsem sliboval minule, jde o omáčku vpravdě unikátní. Je výjimečná nejen složením a obalem, ale také použitou technologií, díky které bylo lze u přírodní omáčky bez extraktu docílit mnohem vyšší pálivosti. Tak pojďme na to.

Přísady: papričky fatalii, red savina a bhut jolokia, vinný ocet. Ano, jen papričky a konzervant, žádná sůl a koření. Pro mne osobně je toto složení ideální.

Vzhled: design celého výrobku je koncipován tak, aby působil dojmem léku. Skládá se z bílé papírové krabičky s červenočerným potiskem a 60ml lékovky. Zábavně působí pokyny typu „Jen předepsanou dávku“ či „Pro orální použití“. Takhle nějak si představuju dotažený produkt.

Konzistence a barva: barva je tmavě červená, skoro až do hněda. Jasně lze vidět najemno rozsekané kousky papriček. Trochu mne mate, že jsou v objemu místy patrné černé kousky o velikosti 1-1,5 mm. Normálně bych řekl, že jde o pepř, ale ten tahle omáčka přece neobsahuje, že? To je mi záhada... Konzistence je řídká a připomíná The Legend od stejného výrobce.

Vůně: vůně nezapře složení – dominuje ovocná vůně habanera, typický „smrad“ jolokie je spíše upozaděn a fatalii necítím vůbec. Celek působí velmi příjemně a čerstvě.

Chuť: máte-li rádi čerstvé papričky, pravděpodobně budete nadšeni stejně jako já. Použitý ocet je jemný a v omáčce ho není kdovíjaké množství, takže jeho chuť mne vůbec neruší.

Pálivost: než si dáte větší množství, doporučuju ochutnat jen tak na špičku párátka. Budete překvapeni, jak moc je cítit i taková mikrokapka. A co teprve, až si dáte celou lžičku, vážení – bleskový nástup následovaný intenzivní a plnou pálivostí vás přesvědčí, že máte co do činění s něčím speciálním. Neodvažuju se odhadovat hodnotu SHU, tak zkusím experiment a na lžičku si schválně dám stejné množství extraktovky After Death. A vida! Po lžičce Lethalu mi přijde, že tahle dobrota od Blaira pálí přinejlepším srovnatelně, možná dokonce o trochu méně. U omáčky bez extraktu jde o úctyhodný výsledek, jen co je pravda!

Jídlo: recenzovaný výrobek doporučuju především do studené kuchyně, neboť tepelnou úpravou se připravíte o typickou ovocnou vůni habaner. Díky absenci soli a dalších dochucovadel je Lethal Ingestion jednou z nejvíce univerzálních omáček na trhu. Osobně jsem ji vyzkoušel snad do všeho od salátů přes sendviče až po dip ke steaku a bez okolků říkám, že jsem byl vždy naprosto spokojen. Neztratí se skutečně nikde.

Cena a užitná hodnota: z kvality zpracování a především z exkluzivního složení je zjevné, že se v případě této omáčky nebavíme o žádné nižší třídě. Spíš je tomu přesně naopak, a tomu odpovídá i cena. Už v době uvedení na trh stál „Letál“ v tuzemsku čtyři stovky a vzhledem k tomu, že se nové šarže nevyrábějí, cena roste a roste. Na netu jsou sice stále stránky, které omáčku nabízejí za nějakých 20-30 USD, ovšem při snaze o objednání se vám v drtivé většině případů stane, že obdržíte informaci o nedostupnosti produktu. V každém případě jde o natolik skvostnou záležitost, že se trocha toho dobrodružného shánění vyplatí – odměnou vám bude nejenom skvělá omáčka, ale i krásný sběratelský předmět.

Shrnutí: takhle nějak si představuju hi-end v oblasti pálivých omáček. Díky!

3 komentáře:

  1. Martine, bavime se o habanerech, nebo jde o jolokii jak pises ve slozeni? Pokud to jede na habanerech, muzu se zeptat pres koho jsi tuhle meducinu obstaral? Diky, On.

    OdpovědětVymazat
  2. Dominuje chut a vune habaner. Sehnal jsem ji pres kamarada, ktery stejne jako ty navstivil Tears of Joy v Austinu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jojo, na hlavně téhle omáčce a taky na tomto webu čtením všech recenzí (znova a znova) jsem se stal vysoce závislým na tomto a dalším typu chilli omáček... Dospělo to samozřejmě k výrobě vlastních omáček a nakonec založení vlastní značky :-D :-D :-D

    OdpovědětVymazat