středa 9. ledna 2013

Recenze – Killer Cayenne




Habanero, habanero, jolokia, pro změnu zase habanero... podle složení zde recenzovaných omáček by jeden usoudil, že snad jiné druhy papriček neexistují, že? Ale nebojte nic, dneska to spolu trochu obzvláštníme. Díky minule zmiňované společnosti CaJohns Fiery Foods si totiž posvítíme na omáčku, která obsahuje papriku, známou mezi širokou veřejností coby tvz. kajenský pepř. Pochopitelně o žádný „pepř“ nejde a zavedený název nepředstavuje nic menšího než překladatelskou zpotvořeninu z nejdiletanštějších – holt ne vždy platí, že pepper je pepř. Tzv. Cayenne pepper je odrůda převážně tropických a subtropických papriček, vyznačující se štíhlým a protáhlým tvarem lusků. Oproti takovému habaneru pálí méně, hodnota SHU je cca 20-30 000, ovšem pokud jste již měli tu čest s autentickým thajským pokrmem s těmito papričkami, nejspíš rádi uznáte, že to docela stačí. Ca John však smýšlel jinak a rozhodl se vytvořit omáčku, která by využívala kladů výše popsané odrůdy, ovšem při zvýšené pálivosti. A to vše pochopitelně bez extraktu, jak jinak. Modří již správně tuší, že bylo výsledku dosaženo za pomoci unikátní technologie zmiňované v minulé recenzi na Lethal Ingestion. Nu, povedlo se, povedlo...

Přísady: kajenské papričky, vinný ocet, cukr, granulovaný česnek, citronový extrakt, xanthanová guma.

Vzhled: lahvička o objemu 1,5 deci je klasického a osvědčeného tvaru. Za zmínku tak stojí především etiketa barevně ladící s obsahem. Hrdlo skrývá kapátko, což se docela hodí, viz níže.

Konzistence a barva: omáčka je dosti řídká, pročež laskavý čtenář při dávkování jistě ocení výše zmíněné kapátko. Barva je spíše do hněda s četnými bílými kousky, které dávají tušit, že papričky byly rozemlety i se semínky. To se dá koneckonců i čekat, komu by se chtělo vybírat semínka z úzkých červených pálivých potvor, že?

Vůně: kajenské papričky mají svou vůni, o tom žádná. Narozdíl od provařených habaner zde není ani stopy po citrusech a vaše čichové buňky spíš potěší hutný, klasicky paprikový odér, notně podpořený octem.

Chuť: asi jednu pikosekundu po pozření chuť připomíná srirachu — podobná chuť papriček a příhodně vyvážená úroveň sladkosti a kyselosti, to vše doprovázené solidní náloží česneku. Při přímém srovnání samozřejmě narazíte na jisté odlišnosti, ale to je jenom dobře, ať žije pestrost!

Pálivost: no teda, tak tohle je síla! Buďto jsem od minula už stihnul zesenilnět a prd si pamatuju, nebo za těch pár let skladování Killer získal solidně na pálivosti. Ať tak, nebo tak, spokojen jsem náramně – pálivost má rychlý nástup, ale na rozdíl od habaner trvá pálení v ústech o dost déle a s každým dalším soustem se úroveň zvyšuje, jestli víte, co tím chci říct. Spokojenost naprostá!

Jídlo: tohle si přímo říká o nějakou tu thajskou specialitu se vší tou citronovou trávou, lupením kafrové limety, kokosovým mlékem, galangalem a koriandrovou natí... mňam. Nebojte se toho a zkuste si něco uvařit, receptů je na netu tuna a suroviny už jsou dostupné i v tuzemsku. A pokud vás zrovna neláká thajsko, klidně Killera šupněte třeba do polévky či na ranní omeletku. Garantuju vám, že váš den bude poté jako vyměněný.

Cena a užitná hodnota: pro Killer Cayenne platí totéž co pro Lethala – omáčka není levná a dost blbě se shání, ale vynaložená snaha se fest vyplatí. Po světě snad ale ještě pár beden běhá, tak neváhejte a žhavte maily, třeba budete mít kliku. Oproti Lethalu je výhodou relativně nižší cena, za v přepočtu 250-300 Kč by měla být vaše. A za ty prachy je to povinnost!

Shrnutí: vynikající omáčka spíše pro starší a pokročilé. Ochutnejte dokonalost.

Žádné komentáře:

Okomentovat