čtvrtek 23. dubna 2015

Recenze – Zeleninová hořtica ostrá



Ahoj vespolek, tak už si užíváte skutečnosti, že je zima snad už definitivně pryč, otvírají se zahrádky, nadchází čas prvních grilovaček a sazenice papriček už se nemusí jenom krčit doma za oknem? Ja ohromně. Jednou z dalších věcí, které přicházejí s jarem, jsou farmářské trhy. A právě na nich byl pořízen dnes recenzovaný výrobek.

Přísady: paprika 25 %, rajčata 25 %, cibule 25 %, ocet, olej, cukr, zahušťovadlo – bramborový škrob, česnek, sůl, chilli, alergen – hořčičné semínko, deko.

Na to, že se má jednat o hořčici, tam příliš hořčičného semínka nevidím.


Vzhled: klasická malá zavařovačka nabízí 370 gramů obsahu. Víčko je poměrně pěkně schováno pod kusem textilu. Pochválit naopak nemůžu nálepku. Možná je to záměr, mající v očích zákazníka zdůraznit domáckost produktu, ale na mne to až tak nefunguje. Abychom si rozuměli – nijak mne to neuráží, ale dovedl bych si představit hezčí etiketu.

Konzistence a barva: oranžový odstín je naprosto v pohodě. Omáčka je hustá tak akorát, asi jako ajvar.

Vůně: právě ajvar mi Zeleninová hořtica připomíná po přivonění. Cítit jsou hlavně papriky a rajčata, zdatně jim sekunduje česnek s cibulí. Za mne docela fajn.

Chuť: nasládlá zeleninová omáčka, sem tam vám v puse chrupne nacucané semínko hořčice. Budu se opakovat, ale pokud jste kdy ochutnali ajvar, budete hnedle doma.

Pálivost: asi nikoho z vážených čtenářů nepřekvapím sdělením, že i nezřízená konzumace Zeleninové hořtice vám komatozní stavy nepřivodí. Sice se jedná o nejostřejší výrobek výrobce, ale je zřejmé, že cílovkou nejsou ti, kteří si dávají jednu dvě Infinity k snídani a pro něž je Mad Dog 357 ekvivalentem očních kapek. Ve výsledku pálivost ucítíte, ale jen tak lehce.

Jídlo: docela fajn, omáčka, kterou lze použít např. jako dip k opečeným bramborám nebo grilovaným potravinám obecně. Hodí si i do sendvičů a burgerů, zkrátka použití se docela široké.

Cena a užitná hodnota: na farmářských trzích se milá hořtica prodávala za 70 kč, tutéž cenu najdete i na webshopu výrobce. Za tuto částku je užitná hodnota docela ok.

Shrnutí: docela chutná česká variace na ajvar za přijatelnou cenu. Sám za sebe bych si hořtici už nekoupil, dal bych šanci jiným variantám od stejného výrobce, ale za vyzkoušení stojí.

2 komentáře:

  1. To je fakt divnej marketing dávat ajvaru název hořčice. Ve mně to spíše budí nedůvěru (pálivost stranou).

    OdpovědětVymazat
  2. Divny to ale, ale aby to byl ajvar, musel by vyrobek obsahovat vyznamny mnozstvi baklažánu. Takhle to vypada podobne, chutna podobne, ale ajvar to neni a ani byt nemuze.

    Ale taky tomu moc nerozumim. Od cehokoliv nazvem evokujiciho hořčici bych cekal predevsim mraky horcicnyho seminka. Divny no. A comic sans k tomu :)

    OdpovědětVymazat