pátek 10. dubna 2015

Recenze – Flying Goose dvakrát jinak




Ahoj vespolek, dneska spolu mrkneme na dvě omáčky, které jsem před nedávnem obdržel k narozkám. A protože byly oba kousky zabalené v jedno balení, nebudu je od sebe trhat ani při recenzi. V rámci zpřehlednění budu rip-off Srirachy nazývat omáčkou Pálivou, její slabší a sladší sestřičku pak jako Sladkou.

S výrobkem od „husy“ už jsme na stránkách blogu měli tu čest, šlo tenkrát o Super Hot verzi Srirachy. Jak si povede přímá kopie legendární Srirachy? A co Sladká, variace na milionkrát vyzkoušené téma? Něco mi říká, že ani jedna z omáček nemá úplně nejlepší startovní pozici.

Přísady: 

Sladká: cukr, chilli paprika 22 %, pitná voda, nakládaný česnek, (česnek, cukr, ocet kvasný lihový, jedlá sůl), regulátor kyselosti: kyselina citronová, jedlá sůl, ocet kvasný lihový, stabilizátor xanthan, konzervant E202.

Pálivá: chilli paprika 61 %, cukr, sušený česnek, jedlá sůl, pitná voda, regulátory kyselosti: E260, E330, látka zvýrazňující chuť a vůni: E621, stabilizátor: E415, konzervant: e202.

Jakkoliv bych to neřekl, tak Pálivá vychází ze srovnání o něco hůř. Glutaman sodný bych býval klidně oželel.

Vzhled: bíle potištěné plastové flašky o objemu 455 ml doplňuje v případě Pálivé uzávěr zelený, u Sladké pak hnědý. Potisk tradičně bílý, překvápko se dneska nedostaví.

Konzistence a barva: co se týče barvy, Pálivá je hezky červená, byť oproti klasice „s kohoutem“ je o něco světlejší. Konzistence je více méně podobná. Sladká pak vypadá přesně tak, jak jsme u omáček tohoto typu zvyklí – slizovitá konzistence s kouskama nahrubo drcených chilli papriček, česneku a především hromadou chilli semínek je nezaměnitelná.

Vůně: kdybych byl mrzutější povahy, tak bych s úšklebkem napsal, že Sladká nevoní nijak. A měl bych pravdu, protože se musíte opravdu hodně snažit, abyste všechen ten sliz přinutili vydat i trochu odéru. I pak je ale vůně slabá a nevýrazná, trocha česneku a sladkosti a šlus. Pálivá je na tom přeci jen lépe, cítit je chilli a česnek.

Chuť: a je to tady, jdeme ochutnávat. U Pálivé se opět nevyhnu srovnání s „Kohoutem“, to ostatně ani jinak nejde. Tak tedy milá Pálivá se oproti klasice jeví výrazně víc do česnekova a do kysela, celek je kvůli vysokému zastoupení soli hodně agresivní se znatelným kovovým podtónem na patře. Paradoxně to není špatný. Sladká je nikoliv překvapivě sladká, haha. Já si na sladké moc nepotrpím, ale v rámci žánru určitě nejde o žádný propadák. 

Pálivost: nejdřív odbudu Sladkou, od té se co do  žádné rekordy nečekají. Nu, mírně pikantní je, to nemohu popřít, ovšem zázraky se skutečně nedostavují a vjem pálivosti je velmi, velmi krotký. Pálivá se zdá být o něco silnější než „Kohout“, leč rozdíl je to nevelký.

Jídlo: co si budeme vykládat, od té doby, co jsem objevil Srirachu, jsem nepoužil kečup. A není divu, tahle dobrota ho nahrazuje dokonale. Jednoznačně jsem věrný klasice, ale když už jsem dostal i Pálivou, nemohu ji nechat na ocet, ni? A jo, docela dobrý. Je potřeba počítat s vyšší slaností, ale jinak je to více méně podobná písnička. To se Sladkou je to komplikovanější, omáčky tohoto typu si normálně nekupuju a nekonzumuju je. Ale partnerka ji vyzkoušela na všem možném od kuřete přes vajíčka až po čočku na kyselo. A prej docela dobrý. Osobně si Sladkou dovedu představit i třeba na marinovaném hermelínu.

Cena a užitná hodnota: dvojité balení omáček ještě nedávno nabízelo tuším že Makro. Po ceně jsem nepátral, však šlo o dárek, ale pokud se to celé prodávalo za 140-150 Kč, tak by to bylo ještě OK. V lednici omáčky nějaký ten pátek určitě vydrží.

Shrnutí: normální spotřební třída omáček, běžně dostupná v supermarketech. Když zrovna dojde originál nebo kdyby se u mne projevila chuť na sladké, dovedu si velmi dobře představit, že po nich sáhnu.

Žádné komentáře:

Okomentovat