čtvrtek 17. dubna 2014

Recenze – Amazon Chipotle Sauce




„Kdy už napíšeš recenzi na to omáčku, co jsi ode mne tuhle dostal? Vždyť to už říkáš měsíc, že ‚nejspíš příští týden‘. Že ona ti nechutná?!“ 

Jojo, recenzování omáček a chilli produktů, to je řehole. Přišel čas splnit jeden rest. Jde tentokrát o výrobek z mnou milovaných a v nezřízeném množství konzumovaných papriček chipotle. Pravda, nejraději mám ty z piksly, nakládané v rajčatové omáčce, ale ty zas mají tu nevýhodu, že mi vydrží sotva půlku večera. Chipotle omáčky tak představují optimální kompromis mezi uspokojením vášně a výdrží v ledničce.

Přísady: třtinový ocet, papričky chipotle, cukr, sůl, koření a xanthan.

Vzhled: dobře zavedený design zdobený tropickým ptactvem je zajímavý především etiketou, která je tentokrát laděna do světlého odstínu, aby byla trochu v kontrastu s barvou omáčky. Jinak všechno při starém; ostatně proč měnit něco, co hezky funguje.

Konzistence a barva: hm, výrobek odstínu mazutu jsme zde už dlouho neměli. Vpravdě sympatická barvička, jen co je pravda. Co do tečavosti se Amazon Chipotle Sauce řadí spíše mezi výrobky řidší, byť úplná vodička to není. Při bližším zkoumání odhalí oko badatelovo najemno nadrcené ingredience, přičemž semínek nevidět.

Vůně: sympatický odér uzených papriček, lehce podtržený nasládlými tóny starých sušených švestek. Vše jemné, nevtíravé, prostě tak akorát.

Chuť: na to, že je ve složení ocet uveden hned jako první položka, není omáčka nijak extra kyselá. Chuť paprik se snoubí se sladkostí cukru (kdo by to byl řekl, viďte?) a sem tam na vás vybafne kousek pepře. Jen tak ze lžičky to docela jde, ale věřím, že hlavní těžiště použití bude stejně v pokrmech.

Pálivost: co čekáte od omáčky vyrobené z uzených jalapeños? Amazon Chipotle Sauce pálí decentně, skoro až něžně. To z ní činí jedinečný prostředek pro chvíle, kdy mi není dobře a nemám na pálivé ani pomyšlení. Tehdy mne lehounce pikantní omáčka nejenom hezky srovná, ale především navnadí na něco echtovnějšího.

V každém případě se jedná o výronek, kterým můžete beze strachu počastovat chilli panice a panny, kterým by váš oblíbený „škorpión“ sroloval ponožky z nohou i s botama.

Jídlo: příjemné překvapení. Nic extra jsem nečekal, tak jsem milou Chipotle sauce zkoušel do všeho možného od volských ok až třeba po dresink ze zakysané smetany, soli, pepře a pár lžic omáčky. Spokojenost střední až vysoká. Dále jsem ji dle doporučení výrobce zkoušel i na marinády; docela dobrý, ale ještě tomu budu muset chvilku dát, než to dostanu víc do ruky. Perfektně se hodila do burgerů, a vysloveně se těším na zítřek, kdy mne čeká masivní grilovačka.

Cena a užitná hodnota: pokud mne paměťové obvody nešálí, stojí tyhle věci okolo osmi pětek, takže fakt nezchudnete. A za cenu dvou točených Plzní představuje omáčka férovou hodnotu.

Shrnutí: voňavá, nepříliš pálivá, lahodná do jídla...  potrpíte-li si alespoň trochu na uzené papričky a/nebo na grilovačky, příležitostně Amazon Chipotle Sauce vyzkoušejte.

1 komentář:

  1. Měl jsem příležitost ji ochutnatnat 2x.

    Cena je přijemná.
    Chipotle to vidělo pouze na obrázku.
    Musím ale říci, že mám chipotle rád a jedl jsem je dříve domácí v USA.

    Celkově je srovnání s 2 Pilsner na straně spíše pití a hledání jiné :)

    OdpovědětVymazat