středa 19. února 2014

Recenze – Green Amazon Sauce



Ahoj vespolek zase po týdnu. Zima nezima nás kvapem opuští a už ani ti největší pesimisti, mezi které se semo tamo počítám nevěří, že o to víc bude mrznout a sněžit třeba v březnu. Nějak extra mi to líto není, až teda na skutečnost, že absenci mrazů navzdory lidi chrchlaj a prskaj stejně jako při mínus dvaceti, možná spíš ještě víc. A co hůř, ještě pak v tom stavu choděj mezi ostatní, místo aby se doma zavrtali do kanafasu a potili se. Hnus a nepravost, člověk to od takových chytne jedna dvě, a co pak s tím? Jasně, zázvor, čaj, slivovice, dvacet hodin spánku denně... a samozřejmě chilli!

Dnes se spolu mrknem na další výrobek „omáčky s papouškem“. Člověk by řekl, že je tu recenzuju každou chvíli, ale opak je pravdou – poslední recenze vyšla loni v únoru.

Přísady: třtinový ocet, zelené amazonské papričky, xanthan, mořská sůl, kurkuma a hydrogensiřičitan sodný.

Vzhled: tuhle značku si fakt nespletete s žádnou jinou – exotický letec je pro ni typický jako všemožná drůbež pro Srirachu. Lahvička má objem lehce přes deci a půl, tvarově jde o osvědčenou klasiku. Hrdlo ukrývá plastovou zátku s kapátkem usnadňujícím dávkování. Celkově úžasem na znak nepadnete, ale vzhled je funkční a čistý.

Konzistence a barva: odstínem a relativní řídkostí omáčka nejvíce připomíná Yellow Habanero od Heinze. Green Amazon Sauce je ale ještě o něco světlejší.

Vůně: ajta krajta, to by porazilo vola! Odér surového octa se s váma fakt mazat nebude a bohužel dost překrývá zbylé přísady.

Chuť: pokud jde o šmak, ani zde nebyl ocet nikterak upozaděn; ba naopak. Docela příjemná, civilně papriková chuť dostává od kyselosti nemilosrdně na prdel. Samostatně pro mne osobně na hranici poživatelnosti.

Pálivost: objektivně vzato Zelená amazonská omáčka až tak nepálí, ale v kombinaci se surovostí octa se zdá být výsledek mnohem silnější, rozhodně silnější než např. klasické Tabasco.

Jídlo: málo platný, jsem a zůstanu polívkovej, takže jsem milou Green Amazon Sauce hleděl zkoušet ve vývarech všeho druhu, v hutných pokrmech typu gulášovka či kapustnica, ba i v sezónních specialitách jako je polévka z pečených rajčat. Mno, výsledek byl někdy lepší (rajčatovka), jindy horší, ale vyloženě vynikající nikdy. To lze i prohlásit o snaze využít výrobek ve studené kuchyni – v salátech docela jde, na sendviče se moc nehodí, v bagetách zaniká. Ještě jsem zkoušel týrat těstoviny a fish and chips, ale nebyly nic extra.

Cena a užitná hodnota: tento „papoušek“ vás určitě na buben nepřivede, cena je nějakých osm pětek. To docela jde, ale já si raději připlatím za něco echtovnějšího.

Shrnutí: tak trochu promarněná šance. Být tak v omáčce víc zelených papriček a podstatně méně octa, mohlo jít o osobitou omáčku, kterou bych mohl doporučit každému. Takhle ji ocení pouze fanatičtí vyznavači kyselého.

Žádné komentáře:

Okomentovat