středa 5. února 2014

Jalapeños do piksly i do skla




Zdar a sílu, tak jak to jde? Dnes se spolu podíváme na pálivý sortiment, který je tu s námi snad ještě déle než např. pálivé omáčky s extraktem a který jsem na stránkách blogu doposud trestuhodně opomíjel – není jím nic jiného než nakládané papričky všeho druhu, a dnes konkrétně druh, kterým nás oblažuje mexická a americká kuchyně. Přeskočím tedy jak maďarské tlustostěnné kulaté feferonky, které jsou tak skvostné, jdou-li do láku naplněny kysaným zelím, tak třeba nakládané piri piri, důvěrně známé z každé sámošky.

Jako první jdou na řadu jalapeños, což jsou masité, především zelené papričky, naložené v našem případě ve více či méně vkusném láku spolu s cibulí, mrkví a případně dalšími ingrediencemi. Takhle se to může zdát jako banální pochutina, ale upřímně – naložit jalepeños je docela věda, anžto optimální takto naložená paprička představuje ideální kombinaci pálivosti, kyselosti a křupavosti. Zkuste na něčem z toho ubrat nebo přespříliš přidat, a nejenže to nebude ono, ale znechuceni klidně sofort vylijete celou pikslu do WC. Takový to může být rozdíl!

V rámci tuzemského trhu jsem věrný víceméně dvěma značkám – La Costeña a San Marcos. 

Firma La Costeña je srdcovka, která krom nakládaných papriček vyrábí nejrůznější salsy, tortily, směsi koření a podobně. Jejich jalapeños představují vynikající užitnou hodnotu, zejména koupíte-li si praktickou rodinnnou tříkilovku. Za necelých 250 Kč obdržíte fakt hromadu chilli. Po otevření doporučuju obsah rozhodit do několika zavařovaček, které pak umístíte do lednice či chladné komory. Ujídáte pak vždy jenom z jedné sklenice, takže předejdete kontaminaci a zbytek vám vydrží fakt fest dlouho. Pokud jde o vlastní papričky, jsou v téhle velké piksle spíše macatější kusy, zvící až rozměrů nadprůměrné sterilované okurky. Mrkvičky okolo je dostatek, lák je taky fajn. Horší je to s křupavostí, ale to se tak trochu dá čekat. Konzistenci odpovídá i způsob použití, kdy kolečka jalapeños od La Costeña dávám do polévek nebo burgerů. Chci-li od této značky křupavější kousky, lze si koupit menší plechovčičku obsahující drobnější papriky. Tam je křupavost zcela bez výhrad.

San Marcos určitě taky znáte, mají je v každém Tescu. Menší plechovčička (firma vyrábí i velká balení, ovšem u nás jsem na ně zatím nenarazil) nabízí za zhruba čtyři pětky menší jalapeños buďto vcelku, nebo nakrájená na kolečka. Nebudu vám nic nalhávat, miluju obě verze a střídám mezi nima zcela nahodile. Pálivost parádní, křupavost excelentní, ideální varianta pro chroupání jen tak samostatně nebo třeba jako chuťovka k sýrům nebo pivu. Jedinou chybičku bych viděl v dosti slaném láku, ale je fakt, že soli moc neholduju. Zkuste sami, třeba pro vás bude San Marcos to pravé.
 
Pokud jde o další konkurenci, průběžně hledím zkoušet nové druhy, ale žádný z nich se kvalitě výše uvedených nepřibližuje. Zejména nedoporučuju různé „řetězcové“ výrobky, např. od Alberta, šlo o rozbředlý odpad nevalné chuti a pálivosti. 


Tak, to je pro dnešek všechno. Máte tip na svoji oblíbenou značku nakládaných papriček? Směle se vyjádřete v komentářích, rád se nechám inspirovat.

1 komentář: