čtvrtek 6. června 2013

Recenze – Hot Naga Sauce



Vítejte u další recenze na pálivé omáčky. Zatímco nikoliv nepodstatnou část republiky odrovnaly záplavy (pokud se to týká zrovna vás, držím palce, ať všechno dobře dopadne), se mnou pro změnu pořádně zatočila dnes recenzovaná omáčka od zde již dobře známého výrobce Chilli Pepper Pete. K omáčce jako takové je třeba předeslat, že nejde o úplnou novinku, ale před zařazením do standardizované řady Dragon's Blood se honosila názvem Naga Head Hunter a vypadala úplně jinak. Jak je patrné z nového názvu, můžeme se těšit na pořádnou nálož papriček naga, což je vždycky příslibem nevšedního zážitku. Dost řečí, pojďme na to.

Přísady: ananasová šťáva, rajčata, cibule, papričky naga, kajenské papričky, červená paprika, cukr, česnek a sůl. Fakt vůbec žádný ocet? Nevídáno!

Vzhled: čtyřboká britská klasika o objemu decky a čtvrt. Nálepka je co do designu spíše střízlivější a mě osobně její provedení jinak zvlášť neuchvacuje, ale co už – u Chillipepperpeta se design omáček mění každou chvíli, takže za rok může být všechno jinak. 

Konzistence a barva: hnědá omáčka je plná semínek a nevyznačuje se kdovíjakou hutností. Čistě podle vzhledu bych tipoval, že obsahuje ještě hrubě drcený černý pepř, ale když ne, tak ne...

Vůně: jak mne moc nepřesvědčil design, tak vůně je prostě dokonalá. Těžká nasládlá vůně rajčat (fakt nejsou pečená?), cibule a papriček je prostě dokonalá. Oproti takové Trinidad Scorpion je vůně Hot Naga Sauce méně ovocná a podstatně zemitější; navíc je pořádně fortelná, asi jako zadnice Kim Kardashian.

Chuť: chuť je vzhledem ke zničující pálivosti velmi dobře vybalancovaná. Dominuje chuť papriček, zdatně podpořená sladkostí ananasu a cukru. Kyselé tóny jsou cítit jenom zcela slabě, což osobně kvituji. Za další plus považuju skutečnost, že výrobce šetřil se solí.

Pálivost: pokud jde o pálivost, připravila mi recenzovaná omáčka nejedno příjemné překvapení, byť je nutno přiznat, že šlo o překvapení spíše z kategorie těch pořádně drsných. Nástup je nesmlouvavý a především na omáčku z papriček naga nevšedně rychlý; lecjaká omáčka z habaner by mohla závidět. Vzhledem k nemilosrdné účinnosti nemohu nezmínit i jisté psychoaktivní účinky, neboť pár lžiček ochutnávání na lačno vás dostane do stavu velice příjemné kapsaicinové sjetosti. Dáte-li si ještě víc, možná se dočkáte i legračních barevných světýlek před očima. Zkrátka a dobře, tahle omáčka se může svou silou směle měřit s nejednou extraktovkou.

Jídlo: další z nemnoha univerzálních vojáků, který neudělá ostudu takřka nikde. Ve studené kuchyni je Hot Naga Sauce báječná, ale vzhledem k řidší konzistenci si dávejte bacha na dávkování, každá kapka navíc bude pořádně znát. V každém případě vám garantuju, že vaše saláty, chlebíčky, jednohubky a pomazánky už nikdy nebudou jako dřív, o poctivě připravených sendvičích nemluvě. A jak si omáčka vede v kuchyni teplé? Ještě lépe, nekecám! Nejenom že se skvěle prosazuje tam, kde mnohým přírodním omáčkám poněkud dochází dech, ale díky větší chuťové komplexnosti začasto povznese zážitek z pokrmu až k nebesům. S výjimkou kulajdy a koprovky mne v průběhu uplynulých týdnů Hot Naga Sauce provázela u všeho od polévek přes omáčky až po stejky a rolády, a zklamán jsem nebyl snad nikdy.

Cena a užitná hodnota: občas je člověk na vážkách a říká si, zda pořizovat věc, která mu vydrží sotva pár dní. Nu, tak v případě Hot Naga Sauce to fakt neplatí, anžto za sumu 179 Kč obdržíte omáčku, se kterou se budete potýkat klidně i několik týdnů, méně zkušení pak možná po dobu v řádu měsíců.

Shrnutí: vynikající a pořádně silná omáčka, které nechybí skoro nic. Pokud to s chilli myslíte vážně, Hot Naga Sauce byste měli alespoň ochutnat.

1 komentář: