čtvrtek 23. května 2013

Recenze – West Indian Smooth Papaya Hot Pepper Sauce



Vážení a milí, vítejte u další z řady recenzí na pálivé dobroty. Dnes se podíváme na první z rozsáhlé řady omáček Encona z produkce britské společnosti Grace Foods UK. Dle vyjádření výrobce se jedná o jedničku na britském trhu. Uvidíme, zda se kvalita vyrovná délce názvu.

Přísady: voda, paprikové pyré (papričky habanero, papričky scotch bonnet, sůl, kyselina octová), papájový koncentrát (4 %), kyselina octová, sůl, cibule, hořčice, xanthan, modifikovaný kukuřičný škrob, sorbát draselný.

Vzhled: vysokou a štíhlou čtyřbokou lahvičku o objemu 142 ml si s omáčkou jiné značky určitě nespletete ani poslepu. Etiketa mne sice vyloženě neuráží, ale ani ve mne nevzbuzuje kdovíjaké estetické vytržení. Horší je, že grafika není kvalitně zalakovaná, takže má tendence se z nálepky stírat a odrbávat. Kulinářskému zážitku ovšem tato skutečnost nijak neublíží.

Konzistence a barva: oranžovo červený odstín působí docela sympaticky. Ingredience jsou jemně nadrcené, semo tamo narazíte na osamocené semínko. Konzistence je spíše řidší.

Vůně: jestli mi vůně něco připomíná, pak je to v únoru recenzovaná Hot & Sweet Mango Sauce. Jde o další variaci na téma nakyslosti a sladkosti, přičemž výsledek svou průměrností spíš než k ochutnání láká k úvahám nad tím, co vše by bylo možné zlepšit a dotáhnout. Osobně bych docenil alespoň výraznější vůni habaner, ale co už...

Chuť: tak trochu jsem čekal, že půjde o další tlamolep, ale sladkost papáji se moc neuplatňuje a celkové vyznění je výrazně do kysela. Kdo rád omáčky, které vám zkroutí jazyk do ruličky, nejspíš nebude zklamán, mně osobně ale přijde, že kvůli použité kyselině octové vyznívá celek zbytečně humpolácky hrubě.

Pálivost: no vida, co do pálivosti představuje West Indian Smooth Papaya Hot Pepper Sauce docela slušnou spotřební kvalitu. Nečekejte kdovíjaký saigon, ale pořád je omáčka o dost pálivější než třeba tabasco.

Jídlo: kyselé omáčky tohoto druhu nijak zvlášť nevyhledávám, ostatně jsem přesvědčen, že překyselenosti organismu čelíme v našich životech tak jako tak, tak proč tomu ještě aktivně chodit naproti. Na druhou stranu se najdou pokrmy, kam se kyselé vysloveně hodí. Však to znáte, různé polévky a saláty jsou docela fajn. Nejspíš by ji šlo použít i na buffalo wings, ale osobně se raději přidržím klasiky a zůstanu i nadále u Frank's RedHot.

Cena a užitná hodnota: z výše napsaného jste mohli dojít k předčasnému a poněkud unáhlenému závěru, že West Indian Smooth Papaya Hot Pepper Sauce nestojí za mnoho. Jenže to ještě nevíte, že lze tuhle omáčku a další její sestřičky koupit třeba v Kauflandu za necelé čtyři pětky. A pak už je ten poměr kvality a ceny mnohem příznivější.

Shrnutí: lehce nadprůměrná laciná spotřebka. Dostanete přesně to, co si zaplatíte.

Žádné komentáře:

Okomentovat