středa 15. května 2013

Recenze – Dragon's Blood Hot Green Salsa



Vážení a milí, vítejte opět po týdnu. Po docela dlouhé době jsem se zase dostal k dalším omáčkám britského výrobce Chilli Pepper Pete. Jak se ukázalo, od poslední recenze tady na blogu se ledasco změnilo a „Papričkovej Péťa“ má v rukávu esa, se kterými jsem ještě neměl tu čest. Toho bylo nutno využít!

Přísady: zelená rajčata tomatillo, pečené zelené chilli papričky, papričky jalapeno, cibule, limetová šťáva, česnek, koriandr, zázvor, cukr, sůl, hrášek, papričky tabasco, sušené chilli, černý pepř.

Vzhled: zavalitá čtyřboká lahvička o objemu 125 ml je úplně stejná jako u nedávno recenzované omáčky Trinidad Scorpion, že by nový britský standard? Etiketa plná informací je pěkně do zelena a lahvičku pokrývá ze všech stran. 

Konzistence a barva: oproti fotografii je barva omáčky mnohem tmavší. Výsledek tak vůbec nepřipomíná substanci, která unikla ze skladu radioaktivního odpadu, ale spíš khaki mundúr milovníka freetekna. Hot Green Salsa je poměrně řídká a lze v ní spatřit nadrcené jednotlivé přísady.

Vůně: hm, vůně je parádní – rajčata, papričky, koriandr (ajajaj, jak já jenom miluju koriandr!), k tomu limeta... jsou chvíle, kdy prostý popis nestačí, ale buďte si jisti, že dohromady to spolu hraje suprově.

Chuť: některé omáčky chutnají po ovoci, jiné spíše po octu, ovšem najdou se takové, které lze nejlépe popsat jako zeleninové. Takovou je i aktuálně recenzovaná omáčka. Ani moc sladká, ani slaná, už vůbec ne překyselená; celek dává maximálně vyniknout jednotlivým ingrediencím. Já jsem spokojen.

Pálivost: výrobce na etiketě uvádí pálivost 5/10, takže jsem nečekal kdovíjaký masakr. A věru, nebyl jsem překvapen. Nelze říct, že by tahle salsa vůbec nepálila, ovšem jste-li zvyklí (nebo spíše navyklí) na habanera, těžko vás zaskočí. Na druhou stranu je třeba přiznat, že vjem pálivosti se v ústech drží docela dlouho.

Jídlo: k čemu normálně používáte mexickou salsu verde? Pokud baštíte kukuřičné lupínky nachos, tak je volba jasná, lepší omáčku k nim asi jen tak neseženete. Já ovšem tyhle věci moc nevyhledávám, tož v tomto punktu osobním názorem neposloužím. Na druhou stranu se mohu s radostí pochlubit pozitivním zážitkem ve spojení s grilovaným lososem. Dále jsem milou salsu zkusil na míchaných vajíčkách a do sendvičů, přičemž spokojenost se dostavila nejen u mne. Už teď se těším, na co všechno ji ještě vyzkouším.

Cena a užitná hodnota: pomalu se dostávám k jedinému spornému bodu dnešní recenze. Tím je skutečnost, že omáčka mizí tempem nadopovaného východoněmeckého atleta. Není to sice tak dramatické jak v případě Naga Napalm Onion relish, kterou jsem schopen pozřít na posezení, ale i tak raději nepočítejte s tím, že vám vydrží déle než týden. Přesto přese všechno jsem spokojen, neboť je prostě lahodná a basta. Cena 179 Kč podle mne odpovídá.

Shrnutí: náramně lahodná a originální záležitost. Máte-li alespoň trochu odvahy zkoušet nové věci, dejte jí šanci.

Žádné komentáře:

Okomentovat