čtvrtek 18. dubna 2013

Recenze – Pure Habanero Red Savina



Vážení a milí, vítejte zase po týdnu. Není tomu tak dlouho, co jsem si s přáteli povzdechl nad skutečností, že už nemáme žádnou lahvičku vyhlášené omáčky The Legend. Ano, příště budu samozřejmě chytřejší a místo šesti kousků vezmu rovnou celou bednu, ale jednak je pozdě plakat nad rozlitým mlékem, jednak problém je třeba řešit, a k tomu je mi takové předsevzetí platné jak parník na horách. Prozřetelnost ovšem zapracovala a záhy se mi v rukou ocitl výrobek, který by měl být více než adekvátní náhradou. Odvážné tvrzení, co říkáte? Výrobcem je mně doposud jen nepříliš důkladně známá americká firma Southwest Specialty Foods, která má ve svém portfoliu krom běžné produkce i tři omáčky řady „Pure“, přičemž kromě habanera je k dispozici i jalapeño a kajenská paprička. Dnes spolu prověříme kvalitu Pure habanero, ale už teď vím, že prostě potřebuju a chci Pure Cayenne. Ale to až někdy příště.

Přísady: papričky habanero Red Savina, sůl, vinný ocet. Super, takhle to mám rád. Puristé a znalci samozřejmě budou tvrdit, že sůl je zde zbytečná, s kterýmžto názorem se ztotožňuji, ale snad to nebude tak zlé.

Vzhled: hm, tak zde se na obalu evidentně nešetřilo. Starosvětsky tvarovanou lahvičku z čirého skla o objemu cca 120 ml zdobí dvě menší etikety, dávající co nejvíce vyniknout kráse obsahu. K hrdlu je připevněna jakási kovová pečeť a rozkládací lísteček s povídáním o habaneru Red Savina a doporučeném použití omáčky. Hrdlo s hubičkou je uzavřeno korkovou zátkou. Celek vypadá nádherně, rozhodně ještě lépe než na fotce. Moment! Říkal jsem, že jsou na lahvičce dvě etikety? Tak to jsem kecal, na dně je ještě jedna s nápisem MADE IN CHINA. Upřímně jsem se podivil, ale v dnešní globalizované době je možné všechno, tak proč ne pěstovat habanera v Číně... 

Konzistence a barva: tak tohle je něco pro mne – sytě červená omáčka tvoří prakticky homogenní, ničím nerušený celek. Oproti „Legendě“ ani stopy po semínkách. Dalším plusem je pořádně hutná konzistence, jde spíše o pyré.

Vůně: silně paprikový nářez v tom nejlepším slova smyslu. Poněkud sice postrádám citrusové tóny typické pro habanera, ale rozhodně nejsem zklamán, naopak. Jestli omáčka chutná jako voní, půjde o pecku neskutečnou.

Chuť: málo platné, čím méně druhů surovin, tím více záleží na kvalitě každé z nich. Stačilo by použít nekvalitní ocet a výsledek by stál za nemnoho. Považuji za svou příjemnou povinnost prohlásit, že tato eventualita nejenom že nenastala, ale výsledek je dokonce přesně opačný. Chuť je skvostná a velmi pěkně vyvážená, kyselost se vkusně snoubí s chutí habaner a výsledek je jen jemně podtržen solí.

Pálivost: kakraholte, skoro to vypadá, že vás dneska připravím o veškeré překvapení, neboť ani v této kategorii nemohu než chválit. Omáčka pálí naprosto perfektně a osobně jsem přesvědčen, že je ještě silnější než „Legenda“. Ostatně se není čemu divit, vždyť oproti ní obsahuje mnohem více habaner. Nástup je patřičně rychlý a vjem pálivosti vydrží v puse dlouho, rozhodně déle, než byste čekali od habanera.

Jídlo: nemůžu si pomoct, ale hned jsem si vzpomněl na Emmerichův film Univerzální voják. Pure Habanero Red Savina je vpravdě hezčí než představitel titulní role, ale podobně všestranná. Hodí se k ovoci i zelenině, ke sladkému i slanému, potěší vegana i masožrouta. Osobně jsem ale přišel na kombinaci, která mi sedí ze všeho nejvíc, totiž dávám si ji do zeleninových salátů s bohatýrskou dávkou kvalitního extra panenského olivového oleje. Kombinace hořkých tónů oleje a nesmiřitelné pálivosti papričky Red Savina představuje rustikální zážitek, kterého se jen tak nenabažím.

Cena a užitná hodnota: výrobce na svém webshopu omáčku nabízí za necelých 8 USD, což je cena parádní, a když si objednáte pár beden najednou, i poštovné bude snesitelné. Také jsem ji svého času viděl na českých webshopech, ale už ani nevím kde, zkuste pohledat sami. V každém případě nemohu než doporučit.

Shrnutí: excelentní omáčka. Pro milovníky habaner a čistých chutí povinnost.

1 komentář:

  1. Taky mě dostala. Za měsíc tam jedu zas, když bude ještě chuť na ten cayene, neměl by být problém dovézt.

    OdpovědětVymazat