středa 24. dubna 2013

Recenze – Heinz Yellow Habanero


Věřte nevěřte, bývávaly časy, kdy člověk o kloudné chilli nezavadil a kromě bílých pálivých paprik ze Slovenska a kulatých červených z Maďarska to byla bída s nouzí. Chtěl-li se našinec trochu potrápit a v socialistickém ráji slzy do očí vehnat, krom četby denního tisku mu často nezbývalo než uchylovat se ke konzumaci dijonské hořčice, klasického tabasca a pálivé omáčky od firmy Heinz. Uplynulo pár let, situace se mění a z chilli se i u nás stává byznys. A jak už je jejich zvykem, mamutí firmy začmuchaly a přizpůsobily nabídku poptávce. Po habanerovém tabascu tak máme k dispozici i relativně novou třídu omáček od Heinze, zahrnující zelené jalapeño, chipotle & česnek a žluté habanero. Když jsem na ně narazil v lokálním obchoďáku, nemohl jsem nekoupit. A my se teď spolu podíváme, zda jsem tržil protihodnotu, nebo splakal nad vejdělkem.

Přísady: kvasný ocet, papričky habanero (14 %), papriky, cukr, cibule, jedlá sůl, česnek, zahušťovadlo (xanthan).

Vzhled: flaštička o objemu deci a půl se tvarem trochu liší od konkurence a je opatřena jednoduchou do černa laděnou etiketou. Červená verze s chipotles je hezčí, ale přesto považuju jednoduchý design za docela dobrý. Hrdlo je opatřeno odklápěcím víčkem, pod kterým je kapátko. Šikovné je, že si otvor můžete díky perforovanému plastu snadno rozšířit, tudíž vyžadujete-li k ukojení potřeb vyšší dávky, výrobce na vás pamatoval.

Konzistence a barva: žlutooranžová omáčka je konzistence řídké, jednotlivé suroviny jsou pořádně nadrcené a jednolitou masu nic nenarušuje.

Vůně: zde jsem byl poněkud zklamán. Sladkokyselý základ je docela fajn, ale po habanerech a jejich příznačnému odéru ani stopy. To samé lze víceméně prohlásit i o cibuli a česneku, zřejmě byly tyto suroviny použity jen v homeopatických koncentracích.

Chuť: pokud jde o šmak, jednoznačně dominuje kyselost. To samo o sobě není špatně, ale použitý ocet mi přijde poněkud tuctový a zcela mi chybí pocit, že „tohle jsem ještě nejedl“. Na chvilku se mihne chuť habaner, ale hned zase zmizí. Příjemné je, že omáčka není nijak přesolená ani přeslazená.

Pálivost: na mainstremový výrobek je omáčka docela silná, a dáte-li si ji pěkně plnou lžičku, zklamáni nejspíš nebudete. Nejdřív je cítit chuť, poté najede vjem horka, který i nějakou tu chvilku vydrží. Určitě nečekejte zázraky a nemyslete si, že Yellow Habanero od Heinze nahradí vaši oblíbenou extraktovku, ale oproti originální omáčce Pimento od této firmy je co do pálivosti recenzovaný výrobek o několik tříd výše.

Jídlo: jsem teď líná lemra a jak je jaro a hezké počasí, s nějakým extra vyvářením se neobtěžuju, takže jedu hlavně v salátech, sendvičích, těstovinách a polívkách. Začnu-li od nejlepšího, tak v zeleninovém salátu nejen že neuděláte chybu, ale máte slušnou šanci, že budete spokojeni. U pasty a polévek jsem zatím nadšený o poznání méně, ale tato oblast zkoumání není zdaleka vyčerpána. A konečně v případě bagetek a sendvičů jsem příliš spokojen nebyl, anžto se v nich omáčka beznadějně ztrácela.

Cena a užitná hodnota: recenzovanou omáčku seženete např. ve Sparu, já za ni dal půl sta. Cena mi přijde slušná, v této cenové hladině bych čekal i horší kvalitu. Na normální domácí mlsání už bych si další lahvičku nekoupil, ale třeba na čundru k ohni nebo bečce úplně v pohodě. Jen je třeba počítat s tím, že bude Yellow Habanero rychle mizet.

Shrnutí: docela slušná omáčka, v rámci mainstreamu dokonce jedna z těch lepších.

2 komentáře:

  1. Mel bych tip na dalsi recenzi z mainstreamu:
    http://www.enconasauces.co.uk/product/6/Encona-West-Indian-Smooth-Papaya-Hot-Pepper-Sauce.htm
    k dostani v retezci *aufland obvykle za 39 penez

    OdpovědětVymazat
  2. Jojo, omáčky od Encony registruju a jedna už čeká ve skříni na svou příležitost. V každém případě díky za tip.

    OdpovědětVymazat