středa 10. dubna 2013

Recenze – Habanero Hotsauce



Nu, vypadá to, že nám jaro konečně začíná bušit na dveře. Super, konečně se našinec může přestat zahřívat špiritusem a extraktovkama a s jarní únavou bude bojovat něčím svěžím, čerstvým a přírodním. Co byste řekli na omáčku z habaner od Shamanic Fire, může být? Tak pojďme na to...

Přísady: voda, papričky habanero, třtinový ocet, papričky naga jolokia, xantanová guma (E415), česnekový prášek.

Vzhled: podobně jako u nedávno recenzované omáčky El Chamán 333 je i Habanero Hotsauce k dispozici ve flaštičce malé i větší. Já mám malou, ale vy si určitě pořídíte lahvičku macatější, objemem 148 ml se pyšnící. Tak či onak, etiketa je v obou případech taková, jakou ji už od Shamanic Fire známe – plameny, prostý design... nenadchne ani neurazí.

Konzistence a barva: na první pohled recenzovaný výrobek ve všech ohledech připomíná tu nejobyčejnější sweet and chilli omáčku z vietnamské večerky na rohu, tedy slizovitý základ se semínkama a hrubě nadrcenými papričkami.

Vůně: naštěstí se ale s prvním dojmem nespokojíme a směle přičichneme, zda nás trošku nešálí smysly. A ono naštěstí jo; vůně je příjemně svěže papričková a lehce nakyslá, rozhodně slibnější než preslazená s***ka na kuře. Jen trochu lituju, že je lehce upozaděna typicky ovocná vůně habaner.

Chuť: v puse mne Habanero Hotsauce vyloženě baví. Užívám si hrubě nadrcené kusy habaner a s požitkem je převaluju na jazyku. Dále oceňuju absenci soli a cukru. Celkově nejde o chuť, kterou byste si vybavili ještě po pěti letech, ale rozhodně neurazí a stojí za vyzkoušení.

Pálivost: pokud jste už zvyklí na papričky habanero a denně jich pár schroupáte, tahle omáčka vás jen příjemně zašimrá. Je to ale přesně ten druh zašimrání, na který si my, milovníci habaner vyloženě potrpíme a který vyžadujeme, tudíž předchozí prohlášení neberte jako kritiku – takhle to má být a je to naprosto v pořádku. Jestliže zatím patříte mezi osoby méně zkušené, představuje pro vás Habanero Hotsauce zajímavou volbu do začátku.

Jídlo: v pokrmech omáčka trochu doplácí na svou čerstvost a svěžest, a především na adsenci soli a dalších dochucovadel – pokud si ji dáte na studené pokrmy, tak je všechno naprosto ok, leč v těstovinách, polévkách i guláších rozlišných má tendenci působit poněkud tence. Nejlepší použití vidím v salátech či jako dip ke grilované zelenině.

Cena a užitná hodnota: teď potěším důchodce, dítka odkázaná na kapesné a obecně všechny, kteří mají hluboko do kapsy – omáčka se u nás dýluje za směšných 130 Kč, což jsou v přepočtu čtyři Plzně a laciné viržinko. Mno, já osobně si myslím, že za to rozhodně stojí.

Shrnutí: poctivá a chutná omáčka s habanery. O první ligu nejde, ale za ty prachy je naprosto OK. Zkuste ji.

3 komentáře:

  1. Díky za povedenou recenzi. Neplánujete otestovat asi první omáčku z Čech Jolokia Mučíto? Snad nevadí link http://www.seminka-chilli.cz/omacka-jolokia-mucito-82459.html

    OdpovědětVymazat
  2. Diky za slova chvaly.

    O omackach "Mučíto" z vyse uvedenych stranek vim a vyhledove se na ne urcite chystam.

    OdpovědětVymazat
  3. Konecne nejaka omacka bez cukru a soli. Clovek nemusi resit, ze je to preslazeny nebo ze uz si nahodou osolil to jidlo a nechce to este prisolit tekutym peklem :)

    OdpovědětVymazat