středa 31. října 2012

Recenze – Maracuja hotsauce




Poslední dobou mi přišlo mailem docela dost proseb, zda bych nezrecenzoval i něco méně pálivého, nejlépě prý „něco i pro baby“. Fajn, máte to mít. A protože mi zrovna minulý týden přistála v poště tahle ovocná lahoda z produkce firmy Shamanic Fire, bylo jasné, čemu že se dneska spolu podíváme na zoubek.

Přísady: papričky Aji, ocet, cukr, mučenka, ananas, citron, sůl, xanthanová guma, benzoan sodný (0,1 %).

Vzhled: flaštička klasického tvaru i objemu (148 ml), tentokrát polepená pestrobarevnou etiketou zobrazující krom obligátních plamenů květ a plod mučenky. Obaly od Shamanic Fire na mne působí vždy poněkud neslaně-nemastně, ale zrovna tenhle docela ujde, byť můj vkus poněkud míjí. Po odstranění krycí fólie vaše zraky popatří na skutečnost, že víčko není klasicky šroubovací, ale odklápěcí, přičemž po otevření na vás bude koukat malá dírka, zjevně určená k opatrnému dávkování.

Konzistence a barva: pokud bych měl recenzovaný produkt něčemu přiblížit, byla by to klasická sweet chilli omáčka, jak ji známe nejenom z asijských bister a supermarketů – poloprůhledná červená omáčka lehce sulcovité konzistence, ve které plavou celá semínka papriček.

Vůně: docela příjemná ovocná vůně. Sladkokyselá, výrazná, přesto nevtíravá.

Chuť: chvilku mi trvá, než si nakapu celou lžíci. V téhle souvislosti musím zmínit, že odklápěcí uzávěr nelze odšroubovat, takže my netrpělivější či většího množství lačnější budeme muset jít cestou opatrného zvětšení průměru dávkovacího otvoru. Nu, zpátky k chuti – oproti tradiční sweet chilli sauce chutná výrazně kyseleji, ale není to klasicky hrubá octová kyselost, neboť většinu kyselosti obstarává mučenka. Za mne dobrý. Dalším plusem je, že Maracuja hotsauce není kdovíjak přeslazená. Celek pak hodnotím velmi vysoko.

Pálivost: pálivostí spadá testovaná omáčka do kategorie mírně pálivých a místo očních kapek vhodných výrobků. Není tomu sice tak, že bychom my zkušenější či otrlejší na jazyku vůbec nic necítili, ale přeci jen je třeba zvážit, co od takového výrobku člověk čeká; pokud jdete primárně po chuti, zklamáni nebudete ani tehdy, je-li vaším denním chlebem Mad Dog.

Jídlo: omáčka je prima k dobrotám z grilu, do salátů, na toasty či do sendviče, ale věřte nebo ne, zdaleka nejvíc jsem si ji užil k dobře odleželému nakládanému hermelínu, který už skoro protékal vidličkou.

Cena a užitná hodnota: cena výrobku je 119 Kč. Za tyhle prachy dostanete slušnou omáčku, která sice ubývá rychleji než extraktovky (kdo by to byl býval řekl, že?), ale týden dva vám vydrží určitě.

Shrnutí: dobrá a chutná omáčka, vhodná jak pro zkušené, tak (a to zejména) pro ty, kteří s pálivým teprve začínají.

Žádné komentáře:

Okomentovat