středa 24. října 2012

Recenze – Lemon Drop Sauce


Mám rád speciální omáčky. Určitě si rád užiju i klasiky typu After Death nebo Sriracha, ale daleko víc mne baví nevšední lahůdky, které něčím vybočují ze zaběhnutého schématu. Jednou z nich určitě bud dnes recenzovaná Lemon Drop Sauce anglické firmičky Cambridge Chilli Farm. K výrobě omáčky jsou použity papričky Aji Lemon původně až z dalekého Peru, vyznačující se výraznou citrusovou chutí. Není bez zajímavosti, že veškerá, nijak obsáhlá úroda těchto papriček je použita právě na tuto „citrónovou kapku“. To činí z omáčky vcelku unikátní (a také patřičně limitovanou) záležitost, byť cena naní paradoxně nijak vysoká.

Přísady: papričky Aji Limon (60 %), jablečný ocet, citronová šťáva.

Vzhled: decková lahvička z čirého skla tvarem jako by ze chřtánu vypadla další anglické omáčce Dragon's Blood. Etiketa je však tentokrát kanárkově žlutá a odstínem pěkně „hraje“ s obsahem.

Konzistence a barva: jak jsem nastínil výše, barva je pěkně žlutá. Konzistencí se jedná spíše o řidší pyré, ve kterém lze pozorovat celá semínka papriček.

Vůně: omáčka voní vyloženě svěže; je lehká, příjemná. Přitom ale jako by byla předzvěstí pořádného masakru. No to jsem zvědav.

Chuť: náramně chutná a perfektně vyvážená kombinace papriček a konzervantu, v našem případě tedy octa a citronové šťávy. Určitě lze směle prohlásit, že na tomto případě se zase jednou potvrdila platnost rčení, že „méně znamená více“; všechny tři složky jsou ve výsledné chuti patrné a nic vysloveně nevyčuhuje. Za plus též považuji skutečnost, že omáčka není nijak zvlášť kyselá.

Pálivost: jak se říká, kdo se bojí, sere v síni. Nabírám další plnou lžíci a šup s ní do pusy. S potěšením kvituji, že jsem se ve svém odhadu nemýlil a Lemon Drop Sauce není ani v tomto ohledu žádný švidl. Středně rychlý nástup, slušná setrvalost a dosti vydatná intenzita – co chcete víc?

Jídlo: výrobce doporučuje Lemon Drop Sauce ke kuřeti, rybám či na míchaná vajíčka, případně ke kuskusu a rýži. O ničem z toho nechci pochybovat, ale já se s přihlédnutím k povaze omáčky (a koneckonců i s ohledem na nižší objem lahvičky) budu držet spíše studené kuchyně – vážení, takový ovocný salát dostane ty správné grády, co myslíte? A když už mluvím o tom salátu, tady je recept:

Budete potřebovat dva banány (fungují synergicky s kapsaicinem a subjektivně zvyšují dojem pálivosti), tři až čtyři jablka, kiwi, vyzrálejší mango (stejný případ jako u banánů), limetu, hrst sušených brusinek, vanilku a rum (není nutný).

Vlastní výroba neskýtá záludností – ovoce nakrájíte, zastříknete limetovou šťávou, přidáte brusinky a vanilku a doladíte pálivost (normálně dávám jednu papričku habanero, v případě použití 
Lemon Drop Sauce to vidím na jednu až dvě polévkové lžíce). Nu, a nakonec zalijete panákem rumu, promícháte a dáte do lednice na pár hodin vychladit.

Výsledkem je, řečeno jazykem kulinářsky panoptického webu mimibazar, „óbr mňamka, manža si bude čvachtat“.


Cena a užitná hodnota: omáčku jsem koupil za 129 Kč, což mi přijde docela v cajku. Nějakou dobu mi určitě vydrží, takže ani menší objem neberu jako nevýhodu. Škoda jen, že jí bylo k dispozici tak málo – vyprodala se během pár hodin. Nezbývá než doufat, že k nám letos ještě dorazí další várka.

Shrnutí: prima omáčka, kterou jen tak někdo nedělá. Budete-li mít možnost, neváhejte a jděte do ní.

Žádné komentáře:

Okomentovat