středa 7. listopadu 2012

Fenomén – SHU aneb dá se věřit údajům o pálivosti?



Vážení a milí, k sepsání následujícího příspěvku mne přiměla skutečnost, že jsem byl nejednou účastníkem situace, kdy byly srovnávány pálivosti dvou nebo více extraktových omáček a padaly věty typu „Ale bacha, Zetko má nějakých 400 000 SHU zatímco Ground Zero pouhých 234 000, tak musí být Zetko silnější“, ačkoliv na jazyku to vypadalo úplně naopak v takové míře, že to jednoho nutilo k zamyšlení. Protože nešlo o jediný případ, zamýšleli jsme se s přáteli, do jaké míry samotný údaj o hodnotě scovilleho jednotek vypovídá o výsledné pálivosti a zda se podle něj dá spolehlivě řídit. 

Nu, můj názor je takový, že sice dá, ale nepříliš spolehlivě. Podle mé zkušenosti je totiž výsledný dojem pálivosti závislý nejenom na samotném množství kapsaicinu, ale i na jeho jakosti. Krásná a názorná analogie se nabízí s tvrdým chlastem – odporná laciná vodka o objemu alkoholu 37,5 % bude často „kopat“ a pálit v hrdle daleko více než čistá 60% slivovice. Jako opačný případ lze uvést 40% Jaegermeister, který lze cucat jako nějaký 20% smetanový likér, tak jemný líh obsahuje. No a nakonec jsou zde prasárny typu Hills Absinth či tatranský čas, které jsou prostě jenom silné a hnusné :)

Pokud bych měl nyní uvést pár konkrétních příkladů, tak výše zmiňovaná Ground Zero patří mezi kousky, které klamou obalem a svou zabijáckou pálivostí vás mohou pořádně zaskočit. A to v takové míře, že i oblíbená Black Mamba (údajně 400-500 000 SHU) se oproti ní zdá jaksi poloviční.   

Výše napsané samozřejmě platí pro extraktovky – u čerstvých a sušených papriček mi přijde, že se i v případě těch skutečně silných (více než 1 mega SHU) dají bez problémů jíst či zpracovávat, a omáčky bez extraktu jsou už úplná pohoda.

Výše napsané není nijak vyčerpávající a určitě budu rád, když se vyjádříte v komentářích.

Žádné komentáře:

Okomentovat