středa 25. dubna 2012

Recenze – Red Amazon Sauce



Uplynulo skoro čtvrt roku od chvíle, kdy jsem si posteskl, že nemám k dispozici omáčku z červených amazonských papriček. A vida – měsíc se s měsícem sešel a najednou je všechno jinak. Jistí všeho schopní Finové se rozhodli dovážet do EU výrobky kolumbijské společnosti Amazon Pepper Company, a já coby zákazník a milovník pálivého z toho jenom těžím. Inu, je vidět, že kromě finského punku a kilju má tato malá země našinci mnoho co nabídnout. Miluju Finsko!

Přísady: červené amazonské papričky, červené kajenské papričky, třtinový ocet, mořská sůl a xanthanová guma.

Vzhled: lahvička klasického tvaru a rozměrů obvyklých u jiných omáček typu After Death může zákazníka trochu zmást poněkud nestandardním deklarovaným objemem 167 ml (běžne 148 či 150 ml). Čímpak to je? Vysvětlení je zcela prosté: výrobce se rozhodl flaštičku plnit až po okraj, a oněch 17 ml tak připadá na hrdlo. Nejsem proti! Etiketa je patřičně pestrá a moje estetické cítění rozhodně neuráží, ba naopak – jde o příjemné odpočinutí od nejrůznějších plamenů, čertů a podobných klišé, za což nemohu než udělit body k dobru. Pro toho, kdo to potřebuje je hrdlo lahvičky je opatřeno kapátkem pro přesnější dávkování.

Konzistence a barva: omáčka jasně červené barvy je dosti řídká, ovšem nikoli přímo těčavá. Jednotlivé přísady jsou velmi jemně rozdrceny a tvoří homogenní směs.

Vůně: příjemná vůně octa, papriček a soli působí vyloženě svěže. Na první čichnutí je jasné, že nejde o nějaký chemický sajrajt.

Chuť: chuť omáčky je vlídnou variací na kyselost, pálivost a slanost, a to v uvedeném pořadí. Red Amazon Sauce sama o sobě příliš nepřekvapí, dost se podobá třeba klasickému tabascu, ale to bych nebral jako zápor – s nenulovou pravděpodobností ji budete mlsat v kombinaci s dalšími přísadami, a tam je velmi solidním příslibem.

Pálivost: pálivost není nijak přehnaně vysoká, a pokud jste zvyklí chroupat habanera nebo alespoň papričky jalapeño, překvapeni rozhodně nebudete. Red Amazon Sauce je tak vhodná i pro začátečníky a předškolní mládež.

Jídlo: kvality omáčky jsem ocenil nejprve v zeleninovém salátu; toto použití mohu doporučit i z toho důvodu, že v kombinaci se studenou zeleninou se pálivost subjektivně ještě zvýší. Dále pak jsem s omáčkou koketoval při svých pokusech o asijskou kuchyni – smažená zeleninová rýže byla s Red Amazon Sauce velmi dobrá a ani smažené nudle se zeleninou a tofu moje očekávání nezklamaly. Nic jiného jsem ostatně ani nečekal, kajenské papričky jsou přece do asijských jídel to pravé. A nakonec jsem dal omáčce šanci s grilovanými žebry a kuřecími křídly; také spokojenost. V rovině obecné si její použití dovedu představit všude tam, kde byste použili výše zmíněné tabasco.

Cena a užitná hodnota: Red Amazon Sauce jsem koupil v tuzemském webshopu za směšnou sumu 76 Kč. Za tyhle prachy není co řešit. Zatímco vetšinou za své peníze dostáváte přesně to, co si zaplatíte, zde mi přijde, že je poměr o něco příznivější. Možná je to tím, že si výrobce pěstuje vlastní suroviny?

Shrnutí: nejde o žádný hi-end typu The Legend, ale „jenom“ o příjemnou omáčku za pár korun, která si vás získá spíše příjemnou chutí než bestiální pálivostí. Je to málo?

1 komentář:

  1. Dnes jsem je videl v Globusu v Cakovicich maj ctyri ruzne druhy a vsechny do 70kc.

    OdpovědětVymazat