středa 4. dubna 2012

Recenze – Pure Chili Habanero



Mám rád habanera. Chroupu je jen tak na syrovo, vařím s nimi, vyrábím z nich pálivé omáčky. Většinou hledím kupovat čerstvé a pěkně dozrálé plody, ale čas od času mám prostě smůlu a kromě nedomrlé a chuťově nevýrazné produkce ze supermarketů nemohu nic sehnat. V takovém případě přijde více než vhod třeba zrovna tato pasta. Řada „Pure Chili“ rakouského výrobce Shamanic Fire zahrnuje pasty, které díky svému jednoduchému složení dávají co možná nejvíce vyniknout nejrůznějším druhům papriček (podle druhu pasty jde např. o kajenský pepř, jolokii...). Dnes se podíváme na tu z habaner.

Přísady: papričky habanero 88 %, sůl, třtinový ocet.

Vzhled: pomenší sklenička o objemu decky a čtvrt je polepena červenou etiketou s motivem plamenů. Vzhledově jde o čistý průměr, který nenadchne, ale ani neurazí.

Konzistence a barva: pěkne červený obsah na první pohled prozrazuje, s čím že to dnes budeme mít čest. Pasta z rozmělněných papriček habanero není ani příliš hustá, ani moc tečavá; konzistence je zkrátka „tak akorát“, a s pastou se bude v kuchyni určitě příjemně pracovat.

Vůně: tak trochu jsem očekával výraznou ovocnou vůni habaner, ale v tomto ohledu jsem byl lehce zklamán. Vůně je sice příjemná a krásně čerstvá, ale připomíná spíše obyčejné papriky.

Chuť: přímo ze lžičky je pasta poměrně slaná a jen lehce nakyslá. Chuť má v sobě něco mírně hrubého, zřejmě jde o daň za použití celých papriček se semínky. V tomto případě bych ale tuto skutečnost nehodnotil jako zápor; nepředpokládám totiž, že budete jíst pastu samotnou.

Pálivost: pálivost a její průběh plně odpovídá použitým papričkám habanero. Nástup je příjemně rychlý a intenzita vhodná i pro otrlejší školáky a jejich matky.

Jídlo: pastu Pure Chili Habanero doma používám zejména do nejrůznějších vegetariánských pokrmů, které díky ní získávají ten správný „punch“. Výrobek se ale též skvěle osvědčil při výrobě pikantních až silně pálivých marinád, a pokud jde o junk food typu kebab či burgery, také jsem nebyl zklamán. Lahvička je navíc díky své malé velikosti a relativní robustnosti nadmíru vhodná k nošení do hospod či restaurací, a pokud hodláte povečeřet a nejste si jisti, zda je tamní personál schopen vyhovět vašim nárokům, dodá vám lahvička v kapse onen vítaný pocit jistoty, že nejste vydáni kuchaři na pospas.

Cena a užitná hodnota: cena pasty je 99 Kč. Za kilo máte slušnou zábavu na několik týdnů, což mi přijde fér.

Shrnutí: docela příjemná chilli pasta, která v ničem zásadním nevyniká, ale ani neselhává. Jde o sympatického tahouna, jenž sice na rozdíl od plnokrevníků nevyhraje žádný závod, ale na něhož se ve své kuchyni budete moci kdykoli spolehnout. A to není málo.

Žádné komentáře:

Okomentovat