středa 7. března 2012

Recenze – Jolokia Mustard Sauce



Vážení a milí, na dnešek jsem si pro vás připravil něco trochu jinačího. Máte rádi hořčici? Že jo? A co takhle pálivou hořčici, holoto? Taky jo? Hm, tak to by vás následující recenze mohla oslovit. Sluší se ale předem říci, že nejde o klasickou hořčici, ale o jakýsi hybrid hořčice a chilli omáčky. Nu, pusťme se do toho.

Přísady: voda, papričky Naga Jolokia, hořčice, čerstvá cibule, kukuřičný škrob, cukr, citrusová vlaknina, sůl, třtinový ocet, kurkuma, sušená bazalka, sušený tymián, sušené oregano, sušený rozmarýn.

Vzhled: nízká sklenička o objemu 230 ml z čirého skla je stejná jako u Habanero Pepper Paste. Pestrá etiketa je samý plamen a pod názvem výrobku nám uhání divoká svině. Souvislost s hořčicí příliš nenalézám, ale budiž.

Konzistence a barva: omáčka je okrově oranžová a velice řídká. Milovníci plnotučného českého zlata značky Malva tudíž budou nejspíš nedůvěřivě kroutit hlavou. Pokud jste už ale měli čest třeba s Hořčičným plynem bláznivýho Žeryka, tak jste doma. Jolokia Mustard Sauce sice není zdaleka tak pálivá, ale jde o stejný typ výrobku.

Vůně: vůně je výrazně octová, příjemně kořeněná a připomíná mi hořčice s estragonem, tak oblíbené v Německu nebo Rakousku. Nagu v omáčce necítím vůbec.

Chuť: kyselost, kyselost a zase kyselost, tak by šlo ve stručnosti charakterizovat tuto omáčku. Potrpíte-li si na kyselé, budete ji milovat. V opačném případě nad ní ani neuvažujte.

Pálivost: pálivost hořčičné omáčky by dle výrobce měla dosahovat nějakých 33 000 SHU. Osobně si myslím, že to bude poněkud méně, neboť omáčku lze při troše tréninku bez potíží baštit po celých lžících, ale pořád jde v tomto ohledu o poctivý, neošizený výrobek. Vjem pálivosti nastupuje docela rychle a v ústech vydrží pořádně dlouho.

Jídlo: docela dlouho mi trvalo, než jsem k omáčce našel správné využití. Nějakou dobu mne totiž převelice iritovala řídká konzistence, kvůli které lze omáčku jen obtížně použít namísto klasické hořčice – lze ji špatně nabírat a po talíři se neposedně roztéká, čímž vzhled pokrmu a potěšení z něj trpí. Nakonec jsem ji začal používat na marinády a především k výrobě hořčičného dresingu na saláty a spokojenost je naprostá. Jolokia Mustard Sauce je údajně senzační na vajíčka, ale zde jsem neměl tu čest. No však řekněte – hořčici na vajíčka?

Cena a užitná hodnota: omáčku výrobce dodává ve dvou různě objemných skleničkách. Aktuálně recenzovaná (tj. ta větší) stála nějakých 5 euro, což docela jde. U nás lze za stovku zakoupit lahvičku menší o objemu 125 ml. Užitná hodnota dost závisí na vašich preferencích. Rozhodně nejde o univerzální výrobek, takže pokud se vám zrovna netrefí do chuti, asi jej budete spotřebovávat docela dlouho. Ale platí to i naopak – pokud si místo zubní pastou čistíváte chrup kremžskou hořčicí, budete náramně spokojeni.

Shrnutí: docela zajímavá a svérázná omáčka, jejíž použití je však poněkud omezené. Pokud používáte spíš normální hořčici, nejspíš si vystačíte s klasikou říznutou pár kapkami After Death. Máte-li chuť experimentovat, jděte do Jolokia Mustard Sauce.

2 komentáře:

  1. Já mám kyselou rád a hořčice mi chutná. Na vejce jsem tuhle nezkoušel, ale divný mi to nepřipadá:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravíčko vespolek.
    Tuto "hořčici" mám doma také a mám přesně ten samý problém s jejím umístěním do jídelníčku :) Je to prostě něco co musí člověku přesně sednout.

    OdpovědětVymazat