středa 15. února 2012

Recenze – Habanero Pepper Paste


Zdar a sílu vespolek. Dnes mám to potěšení trochu odbočit ze zajeté řady recenzí na omáčky a podívat se pro tentokrát na něco trochu jiného. Tím „něčím“ je pasta z papriček habanero vyrobená společností Shamanic Fire, se kterou jsme se již seznámili při recenzi na její kečup. Obecně mám „šamanské“ výrobky docela rád, a tento se navíc pyšní deklarovanou pálivostí 96 000 SHU, tak jsem pln očekávání. Nuže, pojďmež na to.

Přísady: papričky habanero, papričky jolokia, rostlinný olej, sůl, limetová šťáva, sušený zázvor, ocet z cukrové třtiny, zázvorový olej, kyselina askorbová, extrakt ze sladké papriky.

Vzhled: nízká sklenička o objemu 230 ml z čirého skla je opatřena pestrou etiketou s ústředním motivem lebky indiána v plamenech. Celek na mne působí poněkud přeplácaně, ale jinak moje estetické cítění nijak zvlášť neuráží.

Konzistence a barva: pod vrstvou oleje se skrývá oranžová pasta z papriček a dalších přísad. Semínka jsou jasně patrná. Pasta je dle očekávání hustá, ale o trochu řidší než známý sambal oelek.

Vůně: po otevření je závan vůně papriky jako rána kladivem do nosu. Velmi příjemné překvapení, jen co je pravda! Při dalších otevřeních už je vůně mírnější, cítit jsou nejvíce papričky a ocet.

Chuť: jak už to u výrobků tohoto typu obvykle bývá, pasta je poměrně výrazně slaná, nicméně slanost je méně intenzivní než v případě výše zmíněného sambalu. Kyselost je slabší a projevuje se až v druhém gardu, přesto jsou cítit limetky. Chuť samotných papriček je samozřejmě cítit také, ale nemohu říci, že bych zde dokázal jednoznačně rozlišit habanera od jolokie. Po nevyhnutelném rozkousání semínek se na chvíli projeví jejich hořkost, ale výslednou chuť nijak nedeklasuje. Celkově jsem spokojen.

Pálivost: výrobek údajně dosahuje pálivosti 96 000 SHU, což je více, než čím se může pochlubit nejedna omáčka s extraktem (např. známá a odborníky i laickou veřejností milovaná After Death má podle stránek chilliworld.com údajně nějakých 50 000 SHU). Z tohoto důvodu jsem přistupoval k hodnocení pálivosti produktu poměrně skepticky. A výsledek? Rozhodně mohu potvrdit, že pasta pálí, a že pálí docela dost – žádnej švindl! Přesto se ale nejedná o nic, co byste při troše zkušeností nemohli pojídat po lžičkách a výše zmíněné After Death se pálivostí nevyrovná.

Jídlo: pasta je bezvadná jako přísada do chilli-con-carne a díky své kyselosti se mi osvědčila na míchaná vajíčka. Dobře funguje v pálivém guláši. Je ale třeba počítat s tím, že se v jídle docela rozleží, takže pokud to má kromě vás jíst i někdo jiný, dejte raději menší množství. Dále mám tento výrobek rád na nejrůznější nudle a na „čínu“. A v neposledku v kombinaci se zakysanou smetanou a kořením vytvoříte s její pomocí za chviličku docela slušný pálivý dip. Osobně se nemohu dočkat, až ji vyzkouším na grilovačkách.

Cena a užitná hodnota: pastu pořídíte za 160 Kč, což mi vzhledem k její pálivosti a širokým možnostem použití přijde vcelku OK. Pro srovnání – nejrůznější běžně prodávané sambaly stojí při stejně velkém balení 60-100 Kč, přičemž potěšení z jejich konzumace je nesrovnatelně nižší. Dá se očekávat, že tento výrobek vám doma pár týdnů až měsíců určitě vydrží.

Shrnutí: chutná a univerzální chilli pasta. Pokud vám pálivý výrobek tohoto typu doma ještě chybí, s Habanero Pepper Paste od Shamanic Fire nešlápnete vedle.

Žádné komentáře:

Okomentovat