středa 28. března 2012

Recenze – Z'Nothing Beyond

Vážení a milí, vítám vás u dnešní recenze. Pokud jde o pálivé výrobky, snažím se to hodně střídat, nicméně alespoň jednou do měsíce se zde objeví článek o nějakém tom pořádně pálivém svinstvu. Tím aktuálním je omáčka Z'Nothing Beyond od nám již známého výrobce CaJohns Fiery Foods. Je to taková moje srdcovka – před sedmi lety šlo o vůbec první omáčku s extraktem kapsaicinu, se kterou jsem měl tu čest, a i po letech si udržela své místo mezi mým „pálivým arzenálem“. Má i v dnešní době co nabídnout?

Přísady: vinný ocet, papričky habanero, extrakt kapsaicinu, rajčata, hořčice, papája, guava, ananas, banány, voda, cukr, šťáva z mučenky, šťáva z guavy.

Vzhled: čirou lahvičku o objemu 148 ml zdobí fešná blýskavá etiketa v odstínech červené a žluté. Po odstranění černé fólie kryjící hrdlo a uzávěr a odšroubování víčka zjistíte, že hrdlo samotné je částečně uzavřeno plastovou zátkou s otvorem, který tak tvoří jakési kapátko.

Konzistence a barva: barva je tmavě oranžová. Omáčku tvoří najemno rozmělněné přísady a konzistence je poměrně řídká; při dávkování se bude nadmíru hodit výše zmíněné kapátko.

Vůně: vůně je zvláštní; trochu ovocná, ale kromě toho i jakoby lehce štiplavá a nakysle marcipánová. A jako snad u všech silnějších extraktovek je výsledek poněkud chemický. Jojo, už z vůně je nad slunce jasné, že tohle nebude žádný čajíček.

Chuť: přímo z lahvičky mi „Zetko“ chuťově nepřijde nijak výjimečné, ba dokonce naopak – zatímco méně pálivé konkurenční omáčky typu Dragons Blood lze při troše dobré vůle mlsat po lžičkách a ještě si užijete, zde něco takového nepřipadá v úvahu. Chuť je jen lehce ovocná a mírně nakyslá, leč během několika málo sekund nastoupí i hořkost extraktu, která vám mlsání poněkud zkazí. Tuhle omáčku raději fakt jenom do jídel.

Pálivost: „Nezabije vás, ale budete si přát, aby se tak stalo“, hlásá slogan na etiketě. Nu, když jsem před lety poprvé ochutnal na párátko a další čtvrthodinku strávil škytáním a slzením, docela jsem mu dával za pravdu. Nyní jsem již patřičně otrlejší, ale stále nemohu prohlásit, že byste měli brát pálivost „Zetka“ na lehkou váhu. Na stránkách chilliworld.com je u této omáčky uvedena pálivost 400-500 000 SHU, a byť je třeba údaje tohoto typu brát s určitou rezervou, pořád jde o notně pálivou záležitost – nástup je bleskový a pálivost se drží v ústech hodně dlouho.

Jídlo: omáčku používám prakticky výhradně do teplé kuchyně. Experimentů na poli kuchyně studené proběhlo v minulosti mnoho, ale šlo spíše o nutnost danou omezeným výběrem a výsledek nebyl nic extra (ale pálilo to pořádně, to zas jo!). V současnosti si pomocí Z'Nothing Beyond nejraději vylepšuji husté polévky, a takových deset kapek ho hrnce s gulášem také zpravidla nezklame.

Cena a užitná hodnota: „Zetko“ jsem naposledy kupoval u našich jižních sousedů za 8,5 €, v přepočtu tedy zhruba za dvě stovky. Za tyhle prachy dostanete omáčku, která vám vydrží mnoho měsíců, spíše však několik let.

Shrnutí: slušně pálivá extraktovka s poněkud omezenými možnostmi použití. Pokud sami vaříte, určitě o ní zauvažujte. Jestliže je však vrcholem vašeho kuchařského umění ohřívání pizzy v mikrovlnce, sáhněte po něčem jiném. Možností už je dost.

Žádné komentáře:

Okomentovat