středa 4. ledna 2012

Recenze - Sriracha


Dnes se s vámi podělím o dojmy z jedné naprosté klasiky, kterou je Sriracha z produkce americké společnosti Huy Fong Food. Předem upozorňuji, že se dnes ani nebudu snažit o nějakou „objektivitu“; Sriracha totiž představuje pro milovníka pálivého asi tolik co Plzeňský ležák pro pivaře – není ani nejsilnější ani nejdražší, ale jde podobně jako v případě třeba Tabasca o světoznámou záležitost a pokud nechcete být za ignoranty, měli byste ji minimálně alespoň vyzkoušet.

Přísady: chilli, cukr, sůl, česnek, destilovaný vinný ocet, sorban draselný, síran sodný, xanthanová guma

Vzhled: bíle potištěná láhev z čirého plastu je doplněna zeleným uzávěrem. Design je skutečně minimalistický, ale alespoň vám nic nebrání v pohledu na obsah.

Konzistence a barva: barva je sytě červená po červených papričkách jalapeňo, ze kterých je Sriracha vyráběna. Omáčka je poměrně hustá a teče dosti pomalu. Z lahve je třeba ji vymačkávat.

Vůně: cítit je chilli a hlavně česněk. Mně to ke štěstí naprosto stačí.

Chuť: omáčka není příliš slaná a s cukrem ani octem to výrobce též nepřeháněl, takže lahodný dojem z harmonické souhry chutí červených papriček jalapeňo a česneku nic neruší. Omáčka je jen lehce kyselá a neobsahuje semínka papriček, díky čemuž je výsledná chuť poměrně jemná.

Pálivost: pálivostí je tato omáčka někde na úrovni Tabasca, tedy poměrně nízko, ale rozhodně nejde o zápor. Nejenže ji lze díky nižší pálivosti použít skoro na cokoliv (viz níže), ale jde i o výrobek, kterým můžete bez obav oblažit své blízké, doposud pálivými omáčkami nepolíbené - nebo nepoznamenané? Vhodné pro děti i kojící ženy!

Jídlo: srirachu jsem během let vyzkoušel snad se vším a je jen málo pokrmů, do kterých se vyloženě nehodí. Je skvělá k masům i zelenině, báječná na těstovinách a skvostná v utopencích. V silných hustých polévkách vyloženě září a na grilovačkách díky ní budete za hvězdu. Jo, a ještě drobnost – jakmile jí jednou přijdete na chuť, nebudete už potřebovat kečup; Sriracha jej nahradí beze zbytku.

Cena a užitná hodnota: lahvičku o objemu 435 ml kupuju v místním vietnamském bistru za nějakých 120 Kč a říkám vám, že za ty prachy je to prostě povinnost. Nenechte se ale napálit napodobeninama ze supermarketů – originál je jenom jeden.

Shrnutí: jedna z nejlepších a nejuniverzálnějších omáček. Pokud nejste šílení odmítači univerzálního dobra zvaného česnek, určitě jí dejte šanci – lahodná kombinace pálivého a česneku vás přesvědčí. A zajímavost na závěr – Sriracha je asi jediná chilli omáčka, která se podívala do vesmíru.

5 komentářů:

  1. "Pokud nejste šílení odmítači univerzálního dobra zvaného česnek, určitě jí dejte šanci.." - to mě fakt pobavilo! :-) Fajn recenze.

    OdpovědětVymazat
  2. Hehe, tak to je asi moje maximum, co si do pálivosti dopřávám. Koupila jsem ji teprve nedávno a je fakt dobrá. Méně pálivá, ale česnekovější je Kimball chilli garlic sauce http://www.campbellsoup.com.my/product_info.php?cat=2010&sub=2046&id=100119 Tu zděláme vždycky neuvěřitrlně rychle.

    OdpovědětVymazat
  3. Zřejmě již nesmrtelná klasika na které začalo moje šílenství po pálivém zlatu. Je to první schůdek do pekla :D

    OdpovědětVymazat
  4. Nesmrtelná klasika která svedla na pekelnou jízdu nejednoho milovníka pálivého zlata. První schůdek k zamilování pálivého :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat