středa 11. ledna 2012

Recenze - Blair's After Death


Máme zde opět středu a s ní i další článek na blogu. Zaměříme se tentokrát na něco silnějšího – na omáčku After Death z produkce americké společnosti Blair's Extreme Food. Na tomto blogu jde o první seznámení s produktem, jehož součástí je i extrakt kapsaicinu; omáčky s extraktem jsou zpravidla silnější a neopatrnému konzumentovi dokáží zprostředkovat nejedno povyražení. Podívejme se na tu dnešní!

Přísady: červené a oranžové papričky habanero, vinný ocet, čerstvé kajenské papričky, drcený česnek, chipotle, extrakt kapsaicinu, limetová šťáva, koriandr, čerstvé bylinky a koření

Vzhled: čirá lahvička o objemu 150 ml s pestrobarevnou etiketou je doplněna přívěskem na klíče ve tvaru lebky. Co chcete víc?

Konzistence a barva: tmavě červená a velmi hustá omáčka vzbuzuje respekt už na pohled. V samém jejím vzhledu se skrývá jakoby něco navíc, jakýsi skrytý příslib. Semínek je zde poměrně málo a jsou částečně nasekána.

Vůně: vůně je svěže nakyslá s výrazným podílem česneku.

Chuť: chuťově se After Death vyznačuje zejména kyselostí. Ta zde jednoznačně dominuje, zdatně sekundována chutí papriček habanero a chipotle a česneku. Dále se na výsledné chuti podílí extrakt; jeho hořkost je v omáčce patrná, ale výsledné chuti nijak výrazně neubližuje. Celek je přes značnou pálivost vyvážený a ve své kategorii jej lze považovat za jemný.

Pálivost: v porovnání se dvěma dříve zde hodnocenými produkty je pálivost této omáčky opravdu výrazně vyšší, řekněme patnáctkrát. Nástup vjemu pálení v ústech nastupuje záhy, jen co váš jazyk zaznamená příjemnou kyselost; nástup pálivosti není sice tak strmý jako v případě omáček čistě z habaner, ale je intenzivnější a značně setrvalější.

Jídlo: jakkoli v kategorii omáček s extraktem obsazuje After Death spíše nižší příčky na pomyslném žebříčku pálivosti, její vynikající a vyvážená chuť z ní činí poměrně univerzální dochucovadlo. Omáčka je vynikající na pizzu, skvostná ke smaženým cibulovým kroužkům a nadmíru vhodná do zeleninových salátů. S úspěchem ji lze využít při výrobě nakládaného hermelínu či ke zvýšení pálivosti nejrůznějších marinád. Omáčka není slaná, takže je s jistým omezením použitelná i ve sladkých jídlech.

Cena a užitná hodnota: omáčku lze u nás pořídit za necelé dvě stovky a vzhledem k široké škále povyražení, jaké vám dokáže poskytnout, jde o velmi výhodnou koupi. Při běžném dávkování lze očekávat, že vám pár měsíců vydrží.

Shrnutí: univerzální omáčka pro znalce i ty méně zkušené, kterou lze použít jako značně pálivé dochucovadlo i coby surovinu při vaření. To vše za příznivou cenu.

3 komentáře:

  1. Dík za další recenzi. Konečně se někdo začal recenzím věnovat seriózně a je schopen doporučit v nich i to, co jistě mnoho lidí zajímá - do jakého jídla a v jaké kombinaci lze omáčku použít. Recenzí typu "omáčká dává, sice nastupuje pomalu, ale pak vám vyrazí pot na čele bla bla bla..." už tu bylo dost.

    Jinak AD doporučuji. Mimochodem jsem jej s úspěchem vyzkoušel i do kávy před cvičením v posilovně ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem zvedavy na ta nejedna povyrazeni, po precteni recenze jdu shanet vlastni exemplar :) Diky za blog Martine, vecer ti u Mily necham habanero pozdrav z Emiratu (lec vyroben v Kolumbii). Drzim palce, pokracuj!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to jsem velice žádostiv, děkuji převelice!

      Vymazat