sobota 9. dubna 2016

Recenze – Eggplant in Chilli Sauce aneb óda na smrad a sliz



Ahoj vespolek, jak se furt máte? Dneska pro vás mám něco nevšedního. Poprvý jsem tyhle baby lilky v chilli omáčce objevil někdy v létě v Sapě. Už tenkrát ve mně zanechaly silný dojem, a to doslova. Když se tedy před pár dny ukázalo, že daný tovar vedou i vietnamští prodejci u nás v Hradci, nezaváhali jsme.

Přísady: lilek, rybí omáčka, cukr, česnek, sůl, chilli, sorban draselný.

Vzhled: recenzovaná dobrota (sic!) se ukrývá v zavařovací sklenici lehce netypického tvaru a objemu. Obsahu je ne méně než 400 g. Nálepka září různými barvami a všelikými fonty, na mne působí poměrně dost přeplácaně. Ale podstatný je, že se nakonec dostanete ke všem požadovaným informacím. 


Konzistence a barva: vnitřek skleničky je fakt přitažlivý na pohled - malý lilky cca 1-2 cm v průměru jsou spolu s chilli a nasekaným česnekem nahačmaný ve slizovitým sósu ze zbylejch přísad. No bájo, tohle člověk nepotkává každej den.

Vůně: trochu váhám, jak dostatečně pregnantně popsat odér, kterým vás tahle radůstka počastuje. Je to spíš česnek, chilli a bolavá noha nebo česnek, chilli a několik týdnů zahnívající potkan? Přesné zatřídění bude na každém soudruhovi, ale jedno je jisté - rybí omáčka se nezapře.

Chuť: sladkoslaná chuť láku se snoubí s jemnou palčivostí česneku a nakyslostí rybí omáčky. Samotnej lilek žádnou vlastní chuť nemá, je to jak s cuketou apod. – do čeho ho naložíte, tak bude chutnat. Celkový vyznění recenzovanýho výrobku je originální a zajímavý.

Pálivost: nu, tady jsem byl poněkud zklamán. První várka ze Sapy jakž takž pálila, recenzovaná sklenička skoro vůbec. Bejt chilli aspoň z půlky silný jako smrad, byl by výsledek mnohem lepší.

Jídlo: naprosto nemám šajnu, s čím tuhle věc ve Vietnamu baštěj. Já chodil lilečky mlsat především jen tak ze sklenice, partnerka si jich dopřávala na salátu. A řeknu vám, vůně polibků pak byla skutečně mimořádně romantická :)

Cena a užitná hodnota: u místního prodejce za šest pětek, v Sapě asi ještě levněji. 

Shrnutí: fakt zajímavej výrobek. Plánuju ochutnat ještě další druhy, pokud na ně natrefím. A vy se nebojte a příležitostně taky vyzkoušejte.

1 komentář:

  1. No tak tohle znám dobře. Z toho, co mají u nás na Olomoucké (Brno) od téhle firmy je to asi nejlepší. Pravda, moc to nehřeje, ale je to super "startovačka" pro návštěvy. Ještě se mi nestalo, že by se to v létě během večera nesežralo. Ten odér (česky, přesněji řečeno smrad) je typicky jihoasijský. Mě nevadí, nějakou dobu jsem tam žil, ale návštěvám to raději přendávám do misky. Mám to rád a s chutí bych se probral i další nabídkou výrobce...:-)

    OdpovědětVymazat