pátek 22. dubna 2016

Recenze – Plum from Hell



Zdar a sílu, jak si užíváte jaro? Doufám, že pro samý radosti spojený s tímhle ročním obdobím nezanedbáváte chilli. To by bylo jednak nezdravý, jednak nerozumný. 

Na dnešní recenzi jsem se dlouho těšil, a věřím, že je o co stát. Jak už jste se na stránkách blogu dočetli minulej podzim, získala švestková grilovací omáčka „Švestka z pekla“ na posledním Chillibraní první místo v divácký soutěži. 


Přísady: švestky (80g na 100 g výrobku), cukr hnědý třtinový, ocet vinný červený a jablečný, chilli papričky (Bhut jolokia, 7-pot, Trinidad moruga scorpion, Habanero), brandy-odpařením zbavené alkoholu, přírodní tekuté kouřové aroma, směs koření.

Vzhled: vysoká lahvička o kapacitě 250 ml je na přední a zadní straně opatřena etiketama, ze kterých se dozvíte vše podstatný. Design hodnotím jako povedený. Vytkl bych jen etiketu z obyčejnýho papíru bez povrchový úpravy, kterej má při přepravě a v lednici sklony k otěru.


Konzistence a barva: odstín obsahu je spíš až do hněda. V kategorii grilovacích omáček normální věc. „Švestka“ není nijak extra tečavá ani přespříliš hutná, prostě tak akorát, aby se bez problému udržela na soustu nějaký tý grilovaný dobroty. Navíc není rozmixovaná úplně do hladka, takže semo tamo narazíte na nějakej ten kousek. 

Vůně: výrobek je cítit výrazně kořeněně a podle očekávání i sladce. Nedokážu dost dobře posoudit, jak by voněl např. bez brandy, trochu mi chybí reference. Výsledný dojem je ale velmi dobrý. Taky kvituju, že to Laky nepřehnal s tekutým kouřem. Na tyhle věci já si nepotrpím vůbec, a to ani v BBQ omáčkách.

Chuť: sladká, ale nikoliv přeslazená. Právě taková je Plum from Hell. Kyselost je mírná, nicméně jasně patrná. Zajímavá je pak absence soli. Po několikerém ochutnání jsem si představoval ty překrásný švestky, ze kterých se to všechno asi vyrábělo. Úplně je před sebou vidím – pořádně macatý a ojíněný kousky, na jaký člověk v marketu jen tak nenarazí. Jo, málo platný, kvalitní suroviny jsou základ. V tomhle bodě bych taky lehce pochybovačně zavrtěl hlavou nad názvem – jakýpak peklo, vždyť tohle chutná vysloveně božsky!

Pálivost: intenzita je na etiketě deklarována coby střední. A počítám, že to sedí. Pokud nejste vyslovení začátečníci, tak se vám snad ani nemůže poštěstit, že byste to s touhle omáčkou přehnali. Pálivost je krásně plná, má relativně rychlý nástup habaner i výdrž typickou pro zbylé použité odrůdy papriček.

Jídlo: výrobce omáčku doporučuje ke grilovaným či jinak upraveným masům, dále pak k sýrům, uzeninám a salátům. Co jsem bral „Švestku“ na grilovačky, tak svý splnila a sklidila ohlas jak mezi osobami zasvěcenými, tak u laiků. Já osobně jsem jí pak zdaleka největší množství pozřel v bohatýrskejch ovocnejch salátech. Však si to umíte představit: ananas, jablka, hrst brusinek, hromada nasekanejch oříšků všeho druhu atd. atd. A místo obvyklýho „dresinku“ z limetový šťávy, kubánskýho rumu a pravý vanilky jsem tam šupnul štědrý množství Plum from Hell. Výsledek byl nadmíru uspokojivý, dostavil se takovej ten stav slasti, kdy požitek z jídla potencujete čtením hodnotný literatury (číst při jídle totiž není barbarství, víme?) a vědomím, že touhle porcí to končit nemusí.

Cena a užitná hodnota: omáčku pořídíte nejsnáze rovnou od výrobce za 159 Kč. Vzhledem ke kvalitě a množství si není na co stěžovat. Když člověk vezme v úvahu, že takový Tabasco stojí polovinu, ale je ho jednak čtyřikrát míň a jednak  není zdaleka tak dobrý, tak asi není co řešit. Léta provařenej reklamní slogan „Kvalita za rozumnou cenu“ tady platí stoprocentně.

Shrnutí: švestkovejch omáček jsem za poslední rok zrecenzoval docela dost, přesto nemám ani omylem pocit, že už by to začínalo bejt na jedno brdo. Lakyho Plum from Hell se mezi nima rozhodně neztrácí a už dlouhou dobu patří mezi stálice v mý lednici. A jak jsem co do chilli omáček tvor dosti promiskuitní a jen menší část si kupuju opakovaně, tak u týhle to platí. Pokud jste na základě tohoto faktu došli k závěru, že Plum from Hell doporučuju, tak gratuluji – máte pravdu.

Žádné komentáře:

Okomentovat