středa 11. března 2015

Recenze – Habanero Tabasco



Ahoj, dneska se na stránkách blogu potkáváme zase po 14 dnech. Jojo, minulou středu jsem se věnoval Agentovi, ve čtvrtek byla zkouška s kapelou... tak tedy aspoň dneska.

Tentokrát se zaměříme na habanerovou variantu klasické omáčky Tabasco. Na pultech obchodů ji nevídáme až tak často, takže když se mi ozval kámoš Alex, že na ni náhodou narazil kdesi v Makru, tak jsem neváhal.


Přísady: kvasný ocet, papričky habanero, třtinový cukr, omáčka Tabasco (kvasný ocet, červené papričky, sůl), sůl, mangové pyré, sušená cibule, banánové pyré, rajský protlak, tamarindové pyré, papájové pyré, koření, česnek, směs drcených papriček tabasco (červené papričky, sůl).

Na můj vkus je těch přísad až moc, co říkáte? Nejsem kdovíjaký gurmet a kdybyste mne poslepu nechávali ochutnávat nějaké fakt složité jídlo, počítám, že bych spoustu přísad nepoznal. Tady je to podobné. Napadá mne jen jeden důvod, proč cpát do omáčky tohoto typu papájové nebo banánové pyré, a sice synergické účinky s kapsaicinem. Ale ruku do ohně za to nedám.


Vzhled: z pestře pomalované škatulky jako na zubní pastu pro liliputa vytáhnete tradiční 60ml lahvičku s úzkým hrdlem a osmibokým červeným uzávěrem. Kosočtvercovitá nálepka je tentokrát laděna do odstínů žluté a červené.

Konzistence a barva: omáčka je pěkně tmavě červená. Strukturou je to pořád stejná „řidina“ jako klasické Tabasco.

Vůně: nikoliv překvapivě je nejvíc cítit ocet, člověk by skoro řekl, že přes něj není cítit nic dalšího. Tak tomu úplně není, ale tím, že je to taková splácanina všeho možného, dokážu říct akorát tolik, že cítím „něco dalšího“. Ale jestli víc vůni tamarindu nebo manga, to už rozseknout nedovedu a vlastně ani nepotřebuju.

Chuť: hromada kvasného octa je pořádně agresivní, kdo ví, jaké svinstvo tam výrobce dal. Naše vyhlášená bzenecká lahoda, tak osvědčená při výrobě okurek nebo nakládání utopenců mi sedí podstatně víc. Ale co už. Trochu je ještě cítit cůl a všechno to sladké, co výrobce do omáčky naházel, ale to je tak všechno.

Pálivost: na svých stránkách firma uvádí, že habanerové Tabasco dosahuje intenzity cca 7 000 SHU. V porovnání s „klasikou“ nejde papírově o až tak velký rozdíl, ale když si obě omáčky porovnáte na lžičce nebo ještě lépe v jídle, tradiční verze omáčky prohrává skutečně výrazně. Příjemný je pak docela dlouhý dojezd v puse. Pozor, přes všechnu chválu samozřejmě omáčka co do pálivosti nesnese nejmenší srovnání s „echtovními“ výrobky nebo dokonce s extraktovkami, ale na mainstreamový produkt si vede docela slušně.

Jídlo: díky malým rozměrům flaštičky jsem s sebou poslední dva týdny tahal tuhle omáčičku skoro všude. Měl jsem tak spoustu příležitostí ji vyzkoušet doma, v zaměstnání i po restauracích a jídelnách. A víte co, byl jsem docela spokojenej. Jasně, pizza hojně posypaná mletou papričkou Carolina Reaper předvede víc muziky, ale do omáčky na špagety, na zeleninový salát nebo do sendviče či bagety je habanerové Tabasco příjemné.

Cena a užitná hodnota: balení po dvou kusech mají v Makru za cca 150 Kč. To docela jde, byť užitná hodnota by mohla být lepší.

Shrnutí: nejpálivější Tabasco na trhu. Určitě nejde o nic, co si budu kupovat každý druhý měsíc, ale za ochutnání určitě stojí. A pokud se člověk náhodou ocitne mimo civilizaci, tj. mimo dosah osvědčených omáček ze své lednice, ještě rád po něm v supermarketu sáhne.

Žádné komentáře:

Okomentovat