pátek 26. prosince 2014

Recenze – Lol Tun Habanero Peppers



Ahoj, vítám vás u dnešní, tak trochu sváteční recenze. Sváteční ani ne tak kvůli Vánocům, ty nemají se zdejšími recenzemi nic extra co do činění, ale kvůli skutečnosti, že jde o výrobek až z dalekého Mexika, konkrétně pak o sterilované papričky habanero. A ruku na srdce, dát si echt mexický habanera, to už je tak trochu svátek, hm?

Přísady: papričky habanero 55 %, mrkev, cibule, ocet, koření, jodová sůl, konzervační látky E211 a E202.

Vzhled: celkový vzezření není kdovíjak výrazný, dovedu si představit, že bych tuhle připosraženou zavařovačku s docela pěknou, ale spíš decentní etiketou někde v regálu supermarketu lehce přehlídnul. Lák sahá jen cca do 80 % flaštičky, takže část habaner kouká nad hladinu. Jink výrobek neskýtá žádný extra překvápko.

Konzistence a barva: tahle kategorie je spíš pro omáčky, ale proč ne; papričky jsou prima oranžový, mezi nima semo tamo mrkev a cibule. Dno obzvláštňuje akorát kulička novýho koření a snítky bylinek.

Vůně: kdybych měl přirovnávat, tak bych musel zmínit tradiční sterilovaný jalapeña od firmy La Costeña. Podobná nakyslá vůně, podobný odér mrkve a cibule, tomu se ostatně vzhledem ke složení vůbec není moc co divit. Překvapila mne akorát naprostá absence vůně habaner. Sice je známo, že citrusovej odér těchto krásek je nejsilnější v čerstvým stavu, ale stejně...

Chuť: oproti výše zmiňovaným jalapeños nejsou tyhle papričky bohužel moc masitý, spíše naopak. Je tedy nabíledni, že chuť, ačkoliv příjemně nakyslá, sama o sobě hitparády nebourá.

Pálivost: rád píšu, že po nejrůznějších provarech dovážených do republiky z Holandska a pěstovaných kdovíjak, který zpravidla až na vzhled nesplňují žádný nároky mojí maličkostí na habanera kladený, má tenhle habanerovej kompůtek docela sílu. Start je dle očekávání rychlej a ostrej jako zvuk kytary Fender Stratocaster. Po chvilce má tendenci slábnout, ale to není chyba, takhle habanera prostě pálí.

Jídlo: bezvadný je, pěkně si milý naložený habanera nakrájet na kolečka a šupnout je při obědě na talířku do prostředka stolu, ať si každý poslouží jak uzná za vhodný. V mým případě to většinou dopadne tak, že si podstatnou část nahrnu hnedle do polívky, to úplně miluju. Chybu neuděláte ani při použití na jednohubky nebo chlebíčky.

Cena a užitná hodnota: u nás se tahle bašta prodává v místním kamenným obchodě za zhruba 120 Kč, na webshopech ji možná seženete i levněji. Ať tak nebo tak, v době, kdy za jen trochu slušný naložený okurky vypláznete v supermarketu skoro čtyři pětky, ani nemrknete, je cena za recenzovanej výrobek vlastně docela ok.

Shrnutí: docela fajn naložený habanera. Na mlsaní jen tak z flašky to není, ale jinak rozhodně žádnej švindl.

Žádné komentáře:

Okomentovat