čtvrtek 19. června 2014

Recenze – Jolokia Mučíto



Pěkný večer přeju. Není to tak dávno, co jsem zde představoval omáčku Moruga Mučíto (dále jen MM) z rukou tuzemské firmy seminka-chilli.cz. Pro připomenutí uvedu, že výrobce do všech svých omáček používá vlastnoručně vypěstované papričky. Super, že? Dnes se spolu mrkneme, jak si v hodnocení povede omáčka Jolokia Mučíto. Jde o slabší sestřičku výše zmiňované Morugy.  

Přísady: jemně drcená rajčata, chilli papričky (Jolokia), třtinový cukr, sůl, kyselina citronová, konzervant sorban draselný.

Vzhled: opět máme co do činění s menší placatou flaštičkou o objemu jedné deci. Nálepka nepokrytě dává najevo, že budeme mít co do činění s papričkou Jolokia, honosící se pálivostí přes 1 milion SHU. Celkově vypadá výrobek docela pěkně.

Konzistence a barva: milá Jolokia Mučíto je odstínu tmavě červeného a skupenství tak akorát. Omáčka je docela homogenní a skoro bez semínek.

Vůně: papričky a rajčátka, to je moje, obzvlášť takhle zkraje léta. Odér je velmi příjemný a připadá mi o trochu jemnější než u výše zmiňované MM. Překvapilo mne, že vůbec není cítit typický závan Jolokie (pamětníci omáčky Snake Bite zamáčknou slzu), ovšem to není na škodu. Naopak, slabší povahy tuto skutečnost jenom uvítají (slovo „slabší“ berme v kontextu lidí konzumujících tento druh papriček s rezervou).

Chuť: v důsledku značné podobnosti s Morugou se žádné extra překvápko nekonná, ale v případě kvalitního produktu mi to přijde uplně OK. Jolokia Mučíto je poměrně sladká, jen docela lehounce nakyslá. Rajčata se docela pěkně prosazují, chuť papriky je trochu jakoby upozaděna.

Pálivost: tak co, už se bojíte? Nandávám si poctivou čajovou lžičku, a šup s omáčkou do úst. Hm, jasně, už se začíná ozývat pálivost... nu, není to tak hrozné. Tak ještě lžičku. Ták, to už jsou onačejší grády... A ještě si dám trošku...

Nebudu to moc protahovat, pálivost najíždí trochu později, ale bezva je, že každé další sousto pak pálí o něco víc. A co je fajn, vjem pálivosti 
v puse vydrží docela dlouho, takže se budete radovat dlouhé minuty.

Jídlo: relativní sladkost výrobku si přímo koleduje o využití v ovocném salátu. Pokrm je to primitivní, na suroviny, čas a zručnost kuchaře nenáročný, přináší hafo radosti a nespočet variant. Pokud se chcete inspirovat, jednu z možných jsem před časem uváděl zde. Omáčka se v salátech tohoto typu prosazuje velmi dobře, a zároveň z výsledku nijak nečouhá a nepůsobí rušivě. Dál jsem tuhle baštu zkoušel do polévek, dipů nebo i jen tak k sýru, taky spokojenost.

Počítám, že by sladkost omáčky leckoho mohla navést k myšlence použít recenzovaný výrobek na kuře místo klasické asijské sladkokyselé omáčky, ale tady bych byl opatrný, přeci jen si nechcete vypotřebovat celou lahvičku najednou.

Cena a užitná hodnota: tuhle pálivost snadno zakoupíte na webshopu výrobce, a to za sumu 239 Kč. Cenu nepovažuju za nijak přemrštěnou, holt člověk nekupuje žádnou „čínu“. Pokud jde výdrž, tak za mne dobrý, ale někomu, kdo nedisponuje dalšími omáčkami na prostřídání může Jolokia Mučíto zmiznout co by dup, tak se radši posichrujte koupí více kousků.

Shrnutí: další kvalitní omáčka z českých luhů a hájů, která stojí za vyzkoušení.

Žádné komentáře:

Okomentovat