středa 11. června 2014

Recenze – Fool's Delight



Ahoj, tak jak snášíte ty vedra? Že se na to můžete vykašlat a flákáte se u vody nebo okolní svět pozorujete z bezpečného chládku zahrádky oblíbené restaurace? Tak to gratuluju, ne všichni máme takový štěstí. Ale kdo by propadal beznaději, když má pravidelný přísun chilli, viďte?

Dneska mrkneme pod víčko další DIY omáčce z tuzemských luhů a hájů. „Bláznovo potěšení“ obsahuje jednu z nejpálivějších papriček Trinidad Scorpion Moruga, pro kterou mám já osobně mimořádnou slabost. Tak pojďme na to, už se nemůžu dočkat.  

Přísady: papričky Trinidad Scorpion Moruga, rýžový ocet, sladké papriky, rajčata, broskve a cukr. No vida, omáčku s broskvemi jsme tu určitě ještě neměli. Za zmínku taky stojí absence soli, pokud to při vašem rozhodování hraje nějakou roli.

Vzhled: dvoudecková placatka bude svým tvarem důvěrně známá všem milovníkům tuzemáčku a jiných dobrot. Víčko klasické kovové, etiketa je kvintesencí přístupu „urob si sám“. Můj vkus je lehce jinde, ale snahu v každým případě oceňuju, lepší než nechat flaštičku bez nálepky.

Konzistence a barva: výrobek je barvy světle červené, až do oranžova. Co do hustoty mne omáčka překvapila svojí relativní řídkostí; není vysloveně vodovitá, ale ze všech zatím zde recenzovaných tuzemských omáček je určitě nejtečavější. Tato skutečnost ovšemže sama o sobě nepředstavuje nic špatného, jen si dávejte bacha při dávkování.

Vůně: tady je to jednoduchý, rajčata vládnou! Ber, nebo nech bejt. Jasně, v dalších vrstvách ucítíte i náznak papriky, ale třeba výše uvedené broskve ani ťuk.

Chuť: dominuje sladká chuť broskví podepřená cukrem. Po kyselosti octa není skoro ani památky, takže zbystřete všichni, kteří nemáte rád kyselé. Celek chutná příjemně. Osobně si na sladké skoro vůbec nepotrpím, ale v jídle se to ztratí, takže žádný strachy. Docela bych někdy chtěl ochutnat šarži bez cukru.

Pálivost: jsem spokojen, všechno pálí jak má. Náběh je spíše pomalejší, ale intenzita plně uspokojivá a výdrž solidní. Žádnej švindl.

Jídlo: léto máme skoro na krku, a jakkoliv jsem dalek slepě následovat stokrát ožvýkaná moudra typu „v tomhle vedru nejde jíst nic jinýho než lehký salátek“, tak je fakt, že teď hodně dlabu zeleninu. Příčinou je však spíš její vyšší kvalita a v neposledku lepší dostupnost např. na farmářských trzích. Ale dost už obecných keců. Co třeba raw květákový kuskus? Že neznáte? Chyba, s Fool's Delight si výborně rozumí. To samé lze prohlásit o mojí oblíbený pomazánce z uzenýho tofu a červený cibule nebo třeba, a to hlavně, o jídlech typu květák na mozeček. Lze důvodně předpokládat, že se neztratí ani třeba na grilovačkách, obzvlášť milovníci kuřat a drůbeže všeobecně ji stoprocentně využijí.

Cena a užitná hodnota: jedná se výrobek distribuovaný zatím spíše přes Facebook a přes známé, takže hodně štěstí při shánění. Pokud by vám to pomohlo, na etiketě je jméno Filip Kouřil, kontakt předávám zde. Konkrétní cenu nepovím, měnil jsem za Agenta, ale co do užitný hodnoty určitě nejsem zklamán.

Shrnutí: zajímavá a příjemná omáčka spíše do sladka. Docela fajn, jsem zvědav, zda a kam se v budoucnu vyvine.

Žádné komentáře:

Okomentovat