čtvrtek 27. prosince 2012

Recenze – Original Death



Vážení a milí, po sváteční odmlce (která kupodivu souvisela daleko spíš s výpadkem připojení než s nadcházejícími svátky) jsem opět zde s recenzí na prima omáčku. Dlouho jsme tu neměli nic od Blaira, že? Tak to dneska napravíme, a to výrobkem, který Blaira vítězstvím v soutěži Golden Chilli doslova vystřelil mezi první ligu mezi výrobci pálivých dobrot. 

Přísady: červené a oranžové papričky Habanero, ocet, kajenské papričky, čerstvý česnek, papričky chipotle, limetková šťáva, koriandr a jiné čerstvé bylinky a koření.

Vzhled: čirá lahvička o objemu 148 ml je zabalena v kartonové krabičce a celek září všemi barvami jako papoušek agapornis. Ochuzeni nebudete ani o klíčenku ve tvaru lebky, takže spokojenost naprostá.

Konzistence a barva: omáčka se vyznačuje barvou v odstínech tmavé červeni a vcelku hustou konzistencí. Typické pro Blairovy omáčky jsou hojná semínka papriček a ani „Původní smrtka“ není v tomto ohledu výjimkou.

Vůně: recenzovaná omáčka voní příjemně po habanerech, octu a limetkách. Coby velký vyznavač koriandru jsem usilovně čichal ve snaze o jeho vypátrání, ale neúspěšně. Dobře mi tak.

Chuť: cítit jsou především papričky a především kyselost, tj. ocet s limetkovou šťávou; osobně bych preferoval obrácený poměr, ale chápu, že to tak má asi být. Chuť je krásně plná a vyvážená, úplně cítíte, jak je omáčka svěží. Navíc narozdíl od sestřičky Pure Death není Original Death slaná, což rozhodně oceňuju.

Pálivost: inu, z výše uvedeného složení je jasné, že vám celek asi neustřelí chuťové pohárky. A taky že ne – pálivost je na omáčku bez extraktu sice slušná, ale nejde o nic bestiálního. Občas ale dokáže překvapit. 

Jídlo: jsem toho názoru, že Original Death je zcela univerzální hráč a neztratí se prostě nikde. Perfektní na pizzu, báječná do těstovin, skvostná do sendvičů a nadmíru uspokojující ke steakům. Osobně ji ale používám spíš do studené kuchyně, protože mi přijde škoda plácat tak báječnou věc do vaření. Ať žijou saláty! (a ne, teď fakt nemám na mysli ten bramborový, který mi už skoro lezl ušima.)

Cena a užitná hodnota: omáčka stojí nějakých 179 Kč. Cena je na omáčku bez extraktu poněkud vyšší a osobně si myslím, že Blair trochu zaspal dobu, neboť konkurence nabízí srovnatelné výrobky laciněji, ale to nic nemění na skutečnosti, že jde o klasiku, kterou byste měli alespoň jednou za život ochutnat.

Shrnutí: pěkně svěží omáčka se pro celou rodinu. Jen bacha na to, že jak ji jednou otevřete, zmizí povážlivě rychle.

Žádné komentáře:

Okomentovat