středa 28. listopadu 2012

Recenze – Picante Pumpkin


Vítejte opět po týdnu. Není tomu tak dávno, co jsem zde recenzoval Tropické slzy, jejichž výrobcem je texaský obchod s pálivostmi všeho druhu Tears of Joy. S kvalitou výrobku jsem byl druhdy velmi spokojen, tudíž když vyšla řada na recenzi další omáčky od stejné firmy, s trochou nadsázky se mi radostně klepaly ruce očekáváním.

Přísady: voda, cibule, dýňové pyré, jablečný ocet, papričky chipotle v omáčce adobo (papričky chipotle, voda, cibule, rajčatový protlak, sůl, ocet), hnědý cukr, česnek, prášek z papriček chipotle, římský kmín a skořice.

Vzhledlahvička klasického tvaru o objemu deci a půl už našince ničím nepřekvapí. Totéž naštěstí nelze prohlásit o pěkné dvoubarevné etiketě s obrázkem jakoby vytvořeným technikou linorytu. Inu, méně je někdy více. Za mne dobrý.

Konzistence a barva: omáčka se na první pohled zdá dosti řídká, ale pokyn vzadu na obalu šťastného majitele vyzývá, aby s obsahem „zatřepal, jako když se klepe čivava“. No vida, teď už je to mnohem lepší. Pokud jde o barvu, ta je pěkně hnědooranžová s patrnými kousky koření, papriček a rajčat.

Vůně: odér „Pikatní dýně“ věru potěší každého, kdo si potrpí na typickou vůni uzených papriček chipotle. Kombinace s vůní skořice a zejména pak římského kmínu je až omamná; a velice příjemná, dlužno dodat.

Chuť: podstatnou roli ve výsledku hrají spolu s kořením zejména papričky, rajčata a cibule; dýně zde slouží především jako plnivo a lehce nasládlou omáčku nijak zvlášť neovlivňuje. Za zmínku stojí skutečnost, že octem tentokrát výrobce šetřil, tudíž patříte-li mezi chilli maniaky, jimž už kyselé omáčky lezou krkem, nebo prostě jen toužíte po změně, zbystřete pozornost! Dalším plusem pak je alespoň pro mne nízký obsah soli.

Pálivost: laické i odborné veřejnosti je zajisté známo, že od papriček chipotle, tedy uzených papriček jalapeňo, nelze očekávat kdovíjak zničují pálivost; ba naopak, omáčka Picante Pumpkin je dokonalým archetypem zboží, které zahraniční prodejci řadí do kategorie „Mild“, tedy mezi výrobky mírně pálivé, přičemž slabší pálivost je zde vyvážena výraznou a netuctovou chutí – a tak to má být!

Jídlo: dle doporučení výrobce se omáčka hodí k uzenému (kdo by to byl býval řekl, viďte?), krůtímu, sladkým bramborám a do polévek a omáček. S masem jsem se tentokrát neráčil obtěžovat, ale při vylepšování polévek, grilované zeleniny nebo třeba vaječné omelety nemohu než hlásit úspěch naprostý.

Cena a užitná hodnota: chipotlová omáčka Picante Pumpkin stojí na webshopu výrobce 5 USD, tedy okolo stovky. Za tyhle prachy je to paráda. A navzdory nižší pálivosti mi docela dlouho vydržela, takže i v tomto ohledu mohu s čistým svědomím doporučit.

Shrnutí: nevšední jemně pálivá lahůdka, která potěší celou rodinu. Jen počítejte s tím, že díky specifické vůni nejde o omáčku vhodnou úplně do všeho.

Žádné komentáře:

Okomentovat