středa 19. září 2012

Recenze – Smoky Chipotle Onion Relish


Zdravím opět po týdnu. V komentářích k prázdninovému režimu mne jeden ze čtenářů vybízel k tomu, abych občas napsal i o výrobcích vhodných pro začátečníky a kojence. Jeden takový z produkce oblíbené rodinné firmičky Cambridge Chilli Farm se aktuálně nachází v mé lednici, takže proč ne? Jedná se opět o tzv. relish, neboli v zásadě zkaramelizovanou červenou cibuli s papričkami, tentokrát ve formě méně pálivé a s kouřovou vůní. No to jsem zvědav.

Přísady: červená cibule (80 %), hnědý cukr, červený vinný ocet, papričky chipotle (0,5 %).

Vzhled: osmiboká lahvička z čirého skla vypadá až na zelenou etiketu stejně jako v případě zde již recenzované a před pár příspěvky opět opěvované Naga Napalm Onion Relish. Za zmínku stojí jen skutečnost, že výše zveřejněný obrázek zachycuje dřívější šarži, která se ještě jmenovala Red Onion & Smoky Chipotle Relish. Nová řada se honosí etiketou pro změnu žlutou, leč fotkou zatím nemohu sloužit (svoji mám otevřenou a už skoro dojedenou, tu fotit nebudu :)

Konzistence a barva: budu se opakovat, ale opět máme co dělat s dohněda karamelizovanou červenou cibulí. Žádné kousky papriček a podobně viditelné nejsou.

Vůně: vůně je hodně sladká, trochu do kysela. Typicky kouřovou vůně papriček chipotle ale skoro necítím, co je to za zradu?

Chuť: ani zde nemohu tvrdit, že bych na jazyku cítil papričky. Nechápejte mne špatně, výsledek je velmi dobrý, ale papričky prim určitě nehrají.

Pálivost: jak jsem avizoval v úvodu, pálivost je dosti krotká. Dalo by se říct, že zvládnete-li obyčejné tabasco či omáčku od heinze, nebude vám Smoky Chipotle Onion Relish činit nejmenších problémů. A pokud tomu tak ještě není, na tomto výrobku lze velmi hezky a nenásilně trénovat odolnost.

Jídlo: od ochutnání první skleničky relishe se u mne rozvinula solidní závislost a spolu se slečnou máme cibuládu všeho druhu rádi skoro na všechno. Grilovaná zelenina? Vynikající! Karbanátky a burgery? Famózní! Snad jen do salátů a polévek ji nedáváme, ale nebudu dopředu tvrdit, že to nikdy nezkusím.

Cena a užitná hodnota: stejně jako její pálivější sestřička stojí Smoky Chipotle Onion Relish 129 Kč. Vzhledem k podstatně nižší pálivosti se vám může velmi snadno stát, že budete hned po prvním ochutnání jíst lžičku po lžičce, až vám nezbude nic, ale to asi není  až tak vážný problém, co myslíte?

Shrnutí: velmi chutná cibuláda vhodná i pro osoby, které kapsaicinu ještě zcela nepropadly. Jen bych znovu upozornil na skutečnost, že celek až tak nevoní po avizovaných papričkách chipotle, jak bych byl býval podle názvu čekal, tudíž jdete-li primárně po intenzivní chuti chipotles a nic jiného pro vás není zajímavé, mohli byste být zklamáni. My ostatní si ale užijeme do sytosti!

Žádné komentáře:

Okomentovat