středa 12. září 2012

Recenze – Hurtin' Habanero and Honey Mustard




Neklame-li mne paměť, je to dnes poprvé, co se na stránkách blogu setkáváme s výrobkem firmy Dave's Gourmet. Tento nedostatek je třeba napravit, neboť se jedná o jednoho z velkých hráčů na trhu s pálivostmi všeho druhu, přičemž celá řada výrobků  této společnosti obdržela v průběhu let ověnčena cenami v nejrůznějších soutěžích. Jednou z oceněných dobrot je i dnes recenzovaná hořčice.

Přísady: voda, červené chilli papričky, med, cukr, hořčičné semínko, vinný ocet, pšeničná mouka, sůl, papričky habanero, česnek, xanthanová guma, citronová šťáva, paprika, cibule, kyselina citronová, sojový olej, přírodní vitamin E, kurkuma a annatto, koření, přírodní aroma.

Vzhled: čirá sklenička nabízí 226 g obsahu. Nálepka je vyvedena ve veselých barvách a převažující barevné tóny pěkně harmonizují s barvou samotné hořčice. Krom obligátních záležitostí jako je název a složení výrobce na obalu uvádí, že pokud máte chuťové buňky, může u vás výrobek způsobit závislost. Ale žádné strachy – prý vyrobí další, takže na suchu nezůstanete.

Konzistence a barva: oproti „klasické“ plnotučné hořčici, jak ji známe, je Hurtin' Habanero and Honey Mustard velmi výrazně zbarvená do sytě oranžové, přičemž jednolitá masa je čas od času obzvláštněna červeným kouskem papričky. Konzistence je dosti hutná a vláčná, výrobek se spíše táhne.

Vůně: vůně je příjemně sladkokyselá, poměrně výrazně je cítit med, hořčičné semínko a trochu citron. Vůně papriček habanero je trochu skrytá, ale přesto patrná.

Chuť: vůni navzdory není chuť nijak zvlášť kyselá, což ocením nejen já, ale především všichni, kteří už mají octových omáček plné zuby a chtějí nějakou změnu. Základem je velice dobrá a vyvážená kombinace poctivé hořčice (ale ta je!), medu a papriček... kdo by to byl býval řekl, že? Nu, v tomto případě se překvapení neskrývá ve složení, ale v tom, jak to dohromady úžasně „hraje“. Jak na sladké až tak moc nejsem, tak tato hořčice mne skutečně baví.

Pálivost: mno, první dojem je takový, že co do pálivosti je Hurtin' Habanero and Honey Mustard taková krotší. Během pár sekund ale začne vjem pálivosti postupně sílit a za chvilku už si vůbec ošizeně nepřipadáte, ani pokud jste zkušení milovníci pálivého. Hořčice ale určitě potěší i začátečníky a středně pokročilé, neboť sice pálí slušně, ale lze očekávat, že ji nebudete jíst jen tak samotnou.

Jídlo: pokud bych měl vybrat z široké škály možných použití jedno jediné, byla by to pořádná grilovačka – ať už budete baštit burgery, steaky, křidélka nebo grilovanou zeleninu, budete z hořčice stejně jako já nadšeni. Zároveň ji lze s velkým úspěchem použít při výrobě marinád či dressingů. Jinak si ji dejte, na co jen chcete.

Cena a užitná hodnota: výrobce nabízí Hurtin' Habanero and Honey Mustard za 6 USD, což mi přijde dost v pohodě. U nás ji nabízel webshop paliveomacky.cz, ale momentálně ji na skladě nemá, takže cenou nemohu sloužit. V každém případě se po ní vyplatí poohlédnout; hořčicí jsme se slečnou nijak nešetřili, přesto nám vydržela přes měsíc.

Shrnutí: velice chutná hořčice pro vás i vaše blízké, přičemž její chuť ocení všichni od batolat po prababičku. A ano, musím souhlasit s výrobcem – je návyková. A už dochází... prodejte mi někdo pár kousků!

Žádné komentáře:

Okomentovat