středa 11. dubna 2012

Recenze - Blair's Mega Death

Od recenze na poslední extraktovku uplynulo čtrnáct dní, a mně už se zase začalo stýskat po něčem silnějším. Tentokrát vám hodlám představit vnady silnější sestřičky vám již dobře známé omáčky After Death; jen zopakuji, že za oběma stojí výrobce Blair's Extreme Food. Dále je třeba uvést, že budu hodnotit běžnou šarži Mega Death s pálivostí 400-500 000 SHU. Na trhu je totiž verze o 20 % silnější, kterou Blair uvedl na trh ke příležitosti výročí 20 let od založení firmy. Takže jak to dopadlo?

Přísady: papričky habanero, kayenské papričky, vinný ocet, papričky ancho, papričky chipotle, extrakt kapsaicinu, melasa, šťáva z guavy, čerstvý zázvor, sůl a koření.

Vzhled: jak je patrné z fotografie, co do pestrosti etikety a designu všeobecně se Mega Death příliš neodlišuje od ostatních výrobků „smrtící“ řady. Nechybí ani oblíbený přívěsek s lebkou, takže si na své přijdou mlsouni i parádníci.

Konzistence a barva: oproti After Death je barva ještě o trochu tmavší, téměř až do hněda, a sem tam je patrný tmavý extrakt. Omáčka je opět velice hutná a pěkně se táhne.

Vůně: vůně je velice výrazná, pěkně kořeněná a sladce těžká, trochu chemická. Takhle nějak musí vonět bordel v srdci Orientu.

Chuť: při hodnocení chuti je třeba vzít v úvahu, že Mega Death je vzhledem ke své značné síle spíše dochucovadlem než omáčkou a používat ji budete v naprosté většině případů ředěnou v pokrmech, tudíž hodnocení chuti rovnou z lahvičky stylem „na párátko“ je zde zavádějící. Přesto se o něj krátce pokusím – chuť je velmi bohatá a příjemně sladká. Cítit jsou habanera a zázvor, a opět se nemohu než podivovat nad skutečností, že cítím i chipotle. Hořkost extraktu je tentokrát dle očekávání docela výrazná, takže lahvičku doporučuji před použitím důkladně protřepat. S protřepáváním souvisí jedna nepříjemnost, která mne u mého kusu potkala – víčko netěsnilo úplně dokonale, takže zpod něj omáčka ráda unikala, a to v takové míře, že bylo třeba lahvičku skladovat a převážet v igelitovém sáčku. Věřím tomu, že šlo o chybu jednotlivého kusu, ale stejně to nepotěšilo.

Pálivost: nebudeme si hrát na hrdiny: pálivost 400-500 000 SHU je už pěkně znát, a jakkoli mi subjektivně nepřijde, že by byla Mega Death zrovna desetkrát pálivější než After Death, pořád jde o velice solidní dardu a v talíři polévky bude znát každá kapka navíc. Nástup je spíše pomalejší, ale zato vjem pálivosti pěkně dlouho vydrží. Inu, budu-li parafrázovat jisté přísloví, není žádné umění se pálivou omáčkou nacpat, ale pěkně si v tom pak pochodit a užít si to. A to vám říkám, že s „megasmrtkou“ si v tomto směru užijete v míře vrchovaté.

Jídlo: v případě recenzované omáčky šlo o moji druhou extraktovku, kterou jsem kdysi pořídil, takže jsem ji v průběhu let stihnul vyzkoušet snad do všeho s výjimkou polárkového dortu. Mohu tedy zodpovědně prohlásit, že pomocí Mega Death lze úspěšně ubližovat sobě i svým bližním na nejrůznější způsoby, ideálně pak všude tam, kde lze její výraznou a specifickou chuť skloubit s dalšími surovinami, a to nejlépě během tepelné úpravy. Hutné polévky, vydatné guláše a vražedné omáčky na špagety jsou důvodem, pro který se k omáčce budete vracet.

Cena a užitná hodnota: jak zmiňuji v úvodu, hodnotil jsem běžnou šarži. Tu jsem teď na webshopech nenašel (nebo spíš jsem ani moc nehledal), nicméně zesílený „výroční“ speciál lze na českém netu zakoupit např. za 269 Kč. Mně osobně omáčka vydržela několik let, takže investice je to určitě dobrá.

Shrnutí: jakostní a chutný výrobek, ale bohužel ne uplně pro každého. Já jsem spokojen, nicméně jsou tací (a není jich málo), kteří Mega Death pro její výraznou chuť a vůni nemohou ani cítit. Pokud tedy váháte, zkuste ji nejprve vyzkoušet např. od přátel, ať nekupujete zajíce v pytli.

1 komentář:

  1. Mam tuhle mrchu doma asi 3 roky a nechutna a nevoni mi. Prijde mi, ze z ni moc cpi ten extrakt. Pouzivam ji jen jako ostridlo do jidel.

    OdpovědětVymazat