úterý 7. února 2012

Recenze – Dragon's Blood


Posledních pár recenzí jsem se věnoval spíše slabším omáčkám, a byť lze ono „slabší“ brát se značnou rezervou, určitě neuškodí, když se spolu dneska podíváme na zoubek něčemu o dost silnějšímu. To máte jako s chlastem; běžně holdujete jakostním vínům či pěnivému moku, ale čas od času prostě sáhnete po lihovině, i kdyby mělo jít jen o koňak na vaření. Já si z extraktovek běžně vystačím s After Death, ale i ona se o své místo na výsluní musí dělit ještě s jednou omáčkou. A tou není nic menšího než Dragon's Blood z produkce britské společnosti Chilli Peppers Pete, s jejímž produktem se dnes setkáváme vůbec poprvé (ale určitě ne naposledy). Omáčka v roce 2010 zvítězila v kategorii Extreme Sauce soutěže The Hot Pepper Awards. Tak prosím – seznamte se.

Přísady: vinný ocet, ananas, papričky pinjin, čerstvé papričky naga pěstované ve Španělsku, sušené papričky naga, papričky chipotle, cukr, extrakt kapsaicinu o síle 6,4 milionu SHU, extrakt kapsaicinu o síle 500 000 SHU.

Vzhled: čtyřboká lahvička o objemu 100 ml je opatřena poměrně nevkusnou etiketou zobrazující funícího draka, na jehož hřbetě šlehají plameny z úst jakémusi nešťastníkovi. Sorry, tohle není nic pro mne. Vyložený průšvih to není, ale předchozí šarže měly design o dost zdařilejší (srovnat můžete zde).

Konzistence a barva: barva je tmavě červená. Kromě nasekaných papriček a dalších přísad jsou na první pohled patrná semínka. Hustota omáčky je spíše střední a určitě nebude problém ji nakapat při vaření z lahvičky do hrnce s pokrmem či přímo do porce jídla. Omáčka přes sklo působí vyloženě přitažlivě a já skoro lituju toho, že už vím, o co jde. No, ale aktuální várka oproti těm předchozím obsahuje i chipotle, tak uvidíme...

Vůně: vůně je spíše těžší, silně papriková. Překvapivě velmi intenzivně jsou cítit papričky chipotle.

Chuť: dávám si čajovou lžičku omáčky a užívám si první dojmy. Chuť je nejprve nasládlá, poté je cítit ocet; ten ale poměrně slabě, určitě výrazně slaběji než u After Death či Z' Nothing Beyond. A ano, opět jsou cítit chipotles. Chuť je krásně plná a skvěle vyvážená; opravdový majstrštyk ve své kategorii. Je skvělé, že omáčka není vůbec slaná. Dávám další lžičku a tentokrát se soustředím na stopy extraktu. Extrakt je patrný, ale je velmi jemný a po jeho typické hořkosti téměř ani stopy. Vynikající!

Pálivost: omáčka se přímo z lahvičky vyznačuje velmi slušnou pálivostí. Její nástup je jakoby zakulacený a spíše pomalejší; určitě budete mít dost času na to, abyste si nejprve užili jednotlivé složky chuti. V ústech se pálivost krásně rozleží a když po pár minutách odezní hlavní nápor, budete si užívat příjemné a setrvalé prokrvení ústní dutiny. A co je nejdůležitější – navzdory přítomnosti extraktu nebudete mít ani na chvilku dojem, že si dáváte nějaký chemický sajrajt. Pálivost totiž působí báječně přirozeně.

Jídlo: Dragon's Blood je další z univerzálních omáček, které lze použít skoro do všeho. Rozhodně však jde o moji „srdcovku“, pokud přijde řeč na nakládaný hermelín. Holt není nad to, vylepšit si porci jednou či dvěma lžičkami: tučný sýr spolu s olejem pálivost extraktovky trochu ztlumí a chuť „dračí krve“ se skvěle snoubí se sýrem a česnekem. Určitě vyzkoušejte. Patříte-li mezi ty, kteří si omáčkami s oblibou vylepšují husté polévky typu boršč, zelňačka nebo tatranská kapustnica, ani vás Dragon's Blood nezklame. V neposledku se nabízí obligátní použití do gulášů, na pizzu či těstoviny, a pokud si např. chcete vyrobit solidně pálivou horčici na grilovačku s přáteli, stačí do lahvičky kvalitní hořčice přimíchat pár lžiček „krve“ – úspěch je zaručen.

Cena a užitná hodnota: první várku mi svého času dovezl známý přímo z Británie, nicméně aktuální šarže (už celkově dvacátá) jde už naštěstí koupit i u nás. Cena 249 Kč naprosto odpovídá povaze a kvalitě produktu.

Shrnutí: velmi chutná a univerzální extraktová omáčka. Škoda jen té ošklivé etikety.

4 komentáře:

  1. hele a šňupat jsi tyhle pekelnosti už zkoušel? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám obamy, že šňupání Z' Nothing Beyond v Drakkaru blahé paměti již přede mnou vyzkoušeli jiní borci :)

      Vymazat
    2. Z' nothing beyond - It won't kill you but you'll wish it did. - klasika

      Vymazat
  2. Diky za recenzi, zase paradni. Jen si dovolim nesouhlasit s prakticky jedinou kritikou, kterou jsi na DB seslal a to je vzhled etikety. Asi jsem uchyl, ale me prijde paradni :)

    OdpovědětVymazat