středa 25. ledna 2012

Recenze – The Legend


Na dnešek jsem si pro vás připravil skutečnou lahůdku, kterou není nic menšího než omáčka The Legend věhlasné americké společnosti CaJohns Fiery Foods. Možná je trošku hanba, že se k CaJohnovi dostávám až teď, ale nebojte se nic – výrobky této firmy jsou natolik kvalitní a produktová řada natolik rozmáchlá, že se s nimi zde na blogu budeme určitě setkávat hodně často. A nyní už k naší „Legendě“. Jedná se o limitovanou edici o celkovém objemu 1200 kusů, vyrobenou speciálně pro evropský trh. Každá lahvička je číslovaná (ta moje má číslo 446/1200) a podepsaná samotným CaJohnem. To z omáčky spolu s exkluzivním vzhledem dělá ideální sběratelský předmět. Kdybych chtěl být za snoba a házet kolem sebe frázemi typu „šampaňské mezi pálivými omáčkami“, na The Legend by to platilo beze zbytku.

Přísady: papričky habanero Red Savina, vinný ocet. Ano, omáčka je vyrobena pouze z těch nejkvalitnějších plodů habaner odrůdy Red Savina (v mém případě pocházejících z roku 2008) a trochy kvalitního a tedy jemného vinného octa. Nárokům na kvalitu papriček údajně vyhoví pouze 3 plody ze sta. Kromě toho už nic dalšího – žádný pepř, žádná sůl, žádná další svinstva. Osobně mi takto puristický přístup zcela vyhovuje, nebot dává maximálně vyniknout použitým ingrediencím.

Vzhled: lahvička z čirého skla o objemu 147 ml je opatřena exkluzivní stříbrnou etiketou s černým popisem. Oproti jiným ročníkům „Legendy“ není evropská šarže dodávána v obalech z dřevěné dýhy, ale to už je drobnost a na celkovém dojmu to příliš neubírá.

Konzistence a barva: barva je světle červená, přičemž konzistence omáčky je řídká a dosti „tečavá“. V lahvičce jsou jasně patrné kousky papriček a semínek.

Vůně: po zkušenostech s několika z minulých ročníků omáčky The Legend jsem i u této očekával výraznou ovocnou vůni typickou pro papričky habanero, ale tentokrát se dostavilo mírné překvapení; vůně je výrazně papriková a ovoce je spolu s octem cítit až ve druhém gardu. U této omáčky zkrátka více než jinde platí, že co ročník, to unikát.

Chuť: chuť „Legendy“ je prostě úžasná; omáčka je svěží a báječně čerstvá. Máte-li alespoň trochu slabost pro habanera a není-li vám na překážku přítomnost octa, s nenulovou pravděpodobností budete nadšeni. Navíc navzdory přítomnosti nasekaných semínek není omáčka hořká a chuť není hrubá.

Pálivost: pálivost omáčky a její nástup a průběh plně odpovídá použitým surovinám; rychlý nástup habaner solidně prokrví ústní sliznici, ovšem prvotní „peak“ dosti rychle odezní a v ústech pak po dobu v řádu minut zůstává zbytková pálivost, která už je už méně intenzivní, ovšem stále velice příjemná. Nenechte se ale mýlit, pro úplného začátečníka tato omáčka určitě není. Plně si ji dokáže vychutnat gurmet, který už má solidní zkušenosti s habanery a je na jejich typickou pálivost zvyklý.

Jídlo: díky absenci soli a dalších výrazných přísad je omáčka velice univerzální a obecně lze prohlásit, že je dobrá všude tam, kam byste použili čerstvá habanera. Osobně ji ale používám prakticky výhradně ve studené kuchyni. Tedy ne že by ji nešlo přidat třeba do guláše nebo polévky, ale připadal bych si poněkud jako buran, který míchá výběr z hroznů s coca colou – jde to, ale je to tak trochu škoda a mrhání potenciálem. Zato v zeleninových a především ovocných salátech „Legenda“ doslova září. V sendvičích je skvostná a báječně poslouží i jako dip k vybraným druhům sýra; zejména kombinace s plísňovým kozím sýrem mne příjemně překvapila. Možnosti použití jsou když ne neomezené, tak minimálně velmi široké.

Cena a užitná hodnota: „Legenda“ je u nás zatím bez problémů k dostání a za nějakých 269 Kč může být vaše. Cena je poněkud vyšší, ovšem vzhledem ke kvalitám produktu ji lze považovat za přiměřenou. Pravděpodobně vám nevydrží déle než několik týdnů, ale budou to krásné týdny, věřte mi.

Shrnutí: unikátní omáčka skvělé chuti a exkluzivního vzhledu. Skvělá součást vašeho pálivého inventáře a rozhodně dobrý tip na dárek pro každého milovníka pálivých jídel. Ať už se rozhodnete tak nebo tak, s „Legendou“ nešlápnete vedle.

4 komentáře:

  1. Dík za recenzi! Jako obvykle mě bavila a hodně navnadila. Docela mě zajímá ta chuť bez přídavku obvyklých ingrediencí. A design obalu mě taky zaujal.

    OdpovědětVymazat
  2. ..tak jsem měl už možnost vyzkoušet. I díky recenzi jsem byl opravdu zvědav. No, už vím proč autor blogu píše o "šampaňském mezi pálivými omáčkami". Pálivost opravdu není nijak extrémní, ale tak jemná a příjemná, že by to člověk neřekl. Opravdu čistá chuť - kapka octa a jinak jen chuť papriček. Spolu s designem a vůní opravdu paráda..

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tahle omacka je skutecny skvost, pratele.
    Jeji chut je naprosto vyjimecna a hlavne poctive zabavna!
    Nazev "The Legend" je zcela adekvatni.

    OdpovědětVymazat
  4. Perfektní omáčka. Po pár dávkách neskutečně návyková chuť. Nechutně rychle tedy ubývá a vzhledem k její ceně zvedlé limitovanou edicí bude třeba najít její náhradu v normálním balení :)

    OdpovědětVymazat