čtvrtek 26. listopadu 2015

Recenze – El Davinic's Chipitto



Zdar. To čučíte, že tu je v jednom tejdnu už druhej článek, co? No, zvykejte si, zvykejte. Jak se mi tu množí kousky na recenzi, tak musím pořádně zabrat a trochu vyprázdnit buffer.

Dneska se spolu mrkneme na švestkovou chilli omáčku od Emila ze Slovenska. Švestky jsou, zdá se, enormně vděčný ovoce. A není divu, jen považte, jaký dobro lidstvu už po staletí přinášejí. Povidla, švestkový knedlíky, slivovice... bylo jen otázkou času, kdy tohle koncentrovaný blaho někdo začne kombinovat s chilli. 


Přísady: uzené švestky, Carolina reaper, 7Pot Brown, bazalka, česnek, cukr, sůl a zázvor.

Uzený švestky znějí fest interesantně, nevšedně působí i deklarovaná nepřítomnost konzervantů typu ocet.

Vzhled: v deckový placatce byste čekali spíš tu slivovici než omáčku. Ale proč ne, je to praktické, a když se jich sejde v lednici víc, aspoň se budou hezky rovnat vedle sebe do přihrádky na dveřích. Etiketa dává jasně najevo, co můžeme od obsahu čekat. Esteticky na mne celek působí dobře a vyváženě.


Konzistence a barva: červenohnědá omáčka je hezky zredukovaná a táhne se jako med. Rovnoměrnou texturu občas naruší semínko nebo kousek nasekaného zázvoru.

Vůně: odér svou hutností jen doplňuje konzistenci – vůně je těžká, bohatá a sladká. Velmi příjemná, skoro až fyzicky svádí k ochutnání. Vše lehce podkresluje kouřová navinulost. Jen tu bazalku tam teda vůbec necítím.

Chuť: klasicky si nandávám celou lžičku a degustuju. Hmmm, tohle by se mi líbilo. Na jazyku se vám rozplývá sladkost ovoce, a když máte štěstí, na konci vám zůstane v puse zázvor... rozkousnete ho a blaho se posune do nové dimenze. Hezky promyšlené, není-liž pravda? Rozhodně lepší přístup, než zázvor nastrouhat najemno.

Pálivost: vzhledem k použitým papričkám je intenzita fakt dost slušná. Nejdřív se to skrz všechnu tu sladkost nemusí zdát, ale tahle omáčka je jako lenivá kočka – pomalu se rozvaluje v dutině ústní, ale pak vytasí drápky a bleskově sekne packou.

Jídlo: burgery, karbanátky, sendviče, zrající sýry smrduté i tvrdé, ale i třeba saláty a ovoce, tam všude omáčka skvěle vynikne a zároveň podtrhne podstatu pokrmu. Můj tajnej tip je kombinace Chipitta s plátky nakrájenýho vychlazenýho vauclusijskýho melounu a nadrcenými lístky marocký máty, určitě vyzkoušejte.

Obecně jsem byl spokojen nejen já, ale i přátelé na grilovačkách atd. 

Cena a užitná hodnota: omáčku Chipitto jsem s Emilem vyměnil za Agenta, ale tamtamy mi donesly, že se prodává za cenu 3,90 € za 100 ml. To je úplně v pohodě. Ale bacha přátelé, pro náš pažravce je k dispozici ještě extra deal v podobě větší, 200ml flaštičky za 5,90 €. Aby vás nezruinovalo poštovný, rovnou si nechte představit i další druhy, třeba vás něco zaujme. Kontakt je emil@ehs.sk.

Shrnutí: moc dobrá a poctivě pálivá domácí omáčka, howgh!

1 komentář:

  1. Co se s blogem stalo? Již poměrně dlouho se tu nic neobjevilo. Jsou recenze u konce? Koukám sem marně každý den a rád bych věděl jestli v tom pokračovat nebo ne :)

    OdpovědětVymazat