středa 30. září 2015

Recenze – Mangová omáčka s fatalii a škorpionom



Ahoj, tož jak si užíváte podzimu? U mne panuje napjaté očekávání, zda se aplikace ledku vápenatého na listy stávkujících papriček projeví aspoň trochu pozitivně. Zatím ani ťuk, abych tak řekl. Poupata zůstávají zavřená a nedozrávají už ani pequiny, které mi jinak dělaly radost od začátku léta. Kdybyste měl nekdo tip, co bych ještě měl vyzkoušet, překonejte ostýchavost a vyžbleptněte se v komentářích, díky. 

Ale dost už o mých mičurinských (ne)úspěších a přistupmež k recenzi. Dnes se podívám pod víčko další DIY produkci, a to opět ze Slovenska. Autorem není jen tak někdo, Miroslav Klena letos soutěžil na Chilližroutovi a na Youtube má perfektní kanál, na kterém konzumuje nejrůznější papričky, vesměs té nejpálivější sorty. Těším se na další videa a jako bonus dávám povedenou fotku z Chilližrouta, kde je sám výrobce omáčky na jednom snímku s mladým Fidelem Castrem :) Fotil Martin Mikulík.




Přísady: mango, voda, fatalii yellow, TS cardi scorpion, třtinový cukr, balzamikový ocet, černé pivo, česnek, zázvor, sorban draselný.

Vzhled: flaštička z čirého skla je tradičního a osvědčeného vzoru, jaký tady s úspěchem používá pro své omáčky kdekdo včetně mne. Nálepka je evidentně vytištěná doma na tiskárně, a byť etiketa předminule recenzované Habanero Sauce se mi líbí víc, tak špatně rozhodně nevypadá. Navíc oproti HS obsahuje všechny potřebné údaje, které konzument potřebuje, dokonce včetně udané pálivosti 4/10 a sdělení, že výrobek je vegan free.

Konzistence a barva: oproti fotce je Mangová omáčka barvy žluté, připomíná mi jeden druh dětské výživy. Je poměrně hutná, ale stačí lehce klepnout na lahvičku a dá si říct, kein stress.

Vůně: co si budeme povídat, mango a chilli papričky jsou léty prověřená kombinace. Už docela vím, co od ní čekat, proto jsem byl zvědav, jak se k tomu postavil Miro. Cítím hlavně mango a trochu papriček, balzamikový ocet a černé pivo se mi v celku ztrácí a mám dojem, že abych zjistil jejich úlohu, potřeboval mít jako referenci ještě verzi bez těchto přísad. Každopádně celek voní sladce a pro mne osobně slibně.

Chuť: kdybych chtěl být za vtipnýho, tak napíšu, že omáčka chutná tak, jak vypadá. Jestliže žlutá barva evokuje ovoce a sladkost obecně, pak chuťové pohárky dávají této premise z větší části za pravdu. Mangová omáčka s fatalii a škorpionom je sladká, ale oproti mnohé konkurenci není přeslazená, občas dokonce zarazím na hrubé, nahořklé tóny. Ty dávají celku jistý rustikální nádech. Kromě manga ucítíte chuť papriček, a byť asi jako já v omáčce neodlišíte TS od fatalii, tak dohromady je chilli cítit výrazně, což je samozřejmě dobře. Dál rozpoznávám zázvor, který to celé velmi pěkně podtrhuje.

Pálivost: nu, tak žádný schovávačky, pěkně omáčku na lžíci, a šup s ní do pusy. Nástup pálivosti je téměř okamžitý, intenzita je docela výrazná. A není divu, kapsaicin funguje s mangem synergicky, takže žár v ústech je subjektivně výrazně vyšší. V každém případě silná záležitost, která dává na frak většině mangových omáček, se kterými jsem měl dosud tu čest. Pokud tohle je 4/10, tak chci ochutnat 10/10!  

Jídlo: tuto omáčku jsem si zatím nejvíc oblíbil ke studené kuchyni, takže klasika saláty zeleninové a ovocné, kvalitní sýry, sendviče, obložené krekry a bagetky atd. atd. Vyzkoušel jsem i do rychlé pánve se spoustou zeleniny a lá čínské bistro a na pizzu, taky to bylo fajn. A sám autor mi poradil, ať prubnu čočkovou polívku. No, zatím jsem byl línej, ale dlouho to nevydržím a půjdu do ní.

Cena a užitná hodnota: omáčku jsem vyměnil za Agenta, takže cenou neposloužím, ale napište mail na villiam.chilli.products (at) zoznam.sk a domluvte se přímo. Pokud jde o mne a můj názor, tak kdyby se Mangová omáčka s fatalii a škorpionom prodávala za 5-6 ojro, neměl bych s cenou nejmenší problém.

Shrnutí: chutná a překvapivě silná přírodní omáčka s mangem, na kterou si dokážete vytvořit návyk.

1 komentář:

  1. Can setting up a location a good "no smoking cigarettes zone" actually profit health and fitness? Can it end men and women with tobacco use, and / or guide these people leave? Should it contribute to lesser number of smokers in this area? https://imgur.com/a/wsfuX2p https://imgur.com/a/mfhPyJi https://imgur.com/a/keEKqGK https://imgur.com/a/1wLXtEY https://imgur.com/a/ARStPr9 https://imgur.com/a/dfcTTiN https://imgur.com/a/WwVtMkR

    OdpovědětVymazat