úterý 15. září 2015

Recenze – Habanero Sauce



Ahoj, vítám vás u první recenze po letní odmlce. Nashromáždilo se mi toho k ochutnávání docela dost, takže musím trochu zabrat, ať to sviští po cvičišti.

Pravidelní čtenáři blogu už o mne dávno ví, že mám slabost pro domácí kuchyni a domácí omáčky obzvlášť. Když jsem tedy úplnou náhodou na FB spatřil, že jeden kolega ze Slovenska navařil dávku omáčky z habaner, briskně jsem ho kontaktoval a nabídnul výměnu za něco z mé zahrádky. Slovo dalo slovo, a za pár dnů jsem si na poště vyzvedl balíček. 


Přísady: papričky habanero, rajčata a pomeranče.

Proč si to zbytečně komplikovat, že? Myslím si nicméně, že omáčka toho obsahuje o trochu víc, minimálně jsou viditelné kousky koření, tipuju na pepř. Překvapivější je ale deklarovaná absence octa nebo jiného konzervantu.


Vzhled: omáčka je v čiré 100ml placatce uzavřené plastovým víčkem, jaké používám na Agenta. Líbí se mi etiketa. Je jednoduchá a funkční, přesně víte, co můžete čekat. Zajímavé je, že na okrajích vypadá jako otrhaná. Buďto si dal autor hodně práce s vystřihováním, nebo jde o obtisk. Ať tak nebo tak, výsledek vypadá nejen dobře, ale je i docela odolný, při skladování ve dveřích ledničky mezi dalšími lahvičkami nedošlo k tomu, že by se etiketa poškrábala.

Konzistence a barva: obsah je příjemně oranžový, to já rád. Omáčka je vcelku hutná, ale nejde o nic, s čím byste si nedokázali poradit, takže z lahvičky jde docela snadno.

Vůně: cítím především nasládlou vůni rajčat, citrusový odér habaner a pomerančů trochu postrádám. Ale v zásadě to nijak nevadí, Habanero Sauce voní příjemně a svěže.

Chuť: kdysi se mi do rukou dostala jedna DIY omáčka právě z habaner a rajčat. Chutnala tenkrát skoro stejně jako dnes recenzovaný výrobek, tahle kombinace je docela typická. Nasládlá, ale nikoliv přeslazená. Rajčata a papričky jsou super, ale stejně jako v předchozí kategorii nějak nedokážu v celku najít pomeranče. Každopadádně jsou kyselé tóny docela upozaděny, takže věřím tomu, že octa je buď málo, nebo fakt nebyl použit. Se solí, pokud byla vůbec použita, autor taky docela šetřil.

Pálivost: nástup pálivosti je docela rychlý, jak je ostatně pro použité papričky typické. Oproti klasickým habanerovým omáčkám mi ale přijde, že pálivost v ústech trvá o chvilku déle, prima.

Jídlo: milou Habanero Sauce jsem postupně zkoušel skoro na všechno. Přednost měla studená kuchyně, takže první testování se odehrálo v ovocném salátu. Jo, to bylo fajn. Omáčka je taky moc dobrá např. na sendviče nebo jednohubky. Zkoušel jsem ji i do polévek, ale tam se trošku ztrácela chuť a vůně, zůstávala jenom lehká pikantnost. Tím neříkám, že to bylo špatné, ale raději omáčku použiju tam, kde má větší šanci zazářit.

Cena a užitná hodnota: Jak píšu výše, omáčku jsem vyměnil, takže jsem cenu nijak extra neřešil. Vás ale zajímat bude, že jo? OK, ukecali jste mne. Omáčka stojí 3,3 ojro. Zkuste autorovi napsat na andrej.lehuta (zavináč) gmail.com, nabízí i omáčku z uzené morugy, ta vypadala taky dost dobře.

Pokud jde o užitnou hodnotu, tak 100 ml je na mne dost málo, takže jsem si musel omáčku fakt dost šetřit, abych ji nepozřel během pár dnů. To je ale vlastně docela dobrá vizitka, ne?


Shrnutí: chutná a poctivá domácí omáčka, která na to jde trochu jinak než je obvyklé. Pokud na ni narazíte, určitě nešlápnete vedle, když jí dáte šanci.

3 komentáře:

  1. Kupil som si morugu aj habanero. tuto co testujete doplna chut pomaranca. nosim ju bezne pri sebe a doplnam si ju do kebabu a hamburgerov. je perfektna a ako pisete 100m je malo, co sa ale neda povedat o moruge, 100ml je az az :-)

    OdpovědětVymazat
  2. mal som možnosť vyskušať obe. som skor na stiplavejsie a habanero omačka mne osobne pripadala ako niečo moc sladke. mna vobec nestipala. za to som tam ten nadych pomaranča citil. ale pripominalo mi to ako keby tam miesto pomaranča dal pomarančovy sirup a to konkretne sirup Sunquick. u mna osobne ta chut Sunquick-u tam bola. chuťovo vyborne , ale ako sam vyrobca pri nasej konverzacii napisal nieco skor menej palive. tato omačka je vynikajuca v bagete alebo s bielym pečivom. na chlebe uz chut zanika. podla mna sa nehodi ani k tmavemu pečivu či niečomu celozrnnemu. do jedla ani polievky som ju nedaval lebo jedlo mam radsej pikantnejsie.čo sa tyka omačky udenej morugy u mna rozhodne vyvažena omačka z dobrou chuťou kde som sa musel krotiť aby som to cele hned nezožral na jeden šup.tiež v bagete alebo s naparenou cukinou. navyše som sa musel prekonať aj v tom že štvrťku flaše som šetril pre syna na ochutnanie a ten hned po prvom ochutnani škonstatoval tiež že je to super omačka. tak som mu tu trošku daroval, obe su vhodne k masu z hydiny. etiketa super. flaška super. cena akurat. etiketu som z jednej flasky daval dole takze aj v tomto mozem napisat ze lepidlo na etikete je kvalitne. drži dobre , strhnut sa da dobre a nezanechava žiadnu stopu. po strhnuti je flaška čista. podla mna ide o vyšperkovane zalezitosti a nie je tu čo napravovať či meniť.

    OdpovědětVymazat
  3. habanero omacka by sa kludne predavat aj vo velkej verzii.

    OdpovědětVymazat